Biodiversitate

Ursula von der Leyen susține adoptarea unui obiectiv UE mai ambițios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Comisia Europeană propune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până 2030 față de nivelul înregistrat în 1990, măsură ce are drept scop să permită Blocului Comunitar să devină neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Executivului UE, în primul său discurs privind Starea Uniunii.

Anterior, Comisia Europeană propusese scăderea cu 40% a emisiilor în următorii zece ani, însă, potrivit președintelui CE, era necesar un obiectiv mai ambițios pentru a plasa UE “ferm pe drumul” spre neutralitate climatică până în 2050, iar studiile efectuate de Executivul UE arată că reducere a nivelului emisiilor cu 55% este sustenabilă din punct de vedere economic.

Mai mult, principalele partide din Parlamentul European și-au exprimat sprijinul pentru un obiectiv mai ambițios: Partidul Popular European (PPE) sprijină un nivel de 55%, socialiștii și democrații (S&D), împreună cu verzii, sunt pentru un obiectiv de 65%, iar grupul centrist Renew Europe susține un obiectiv de 60%, au declarat pentru EURACTIV surse din cadrul Parlamentului European.

Ursula von der Leyen a afirmat în discursul său că noul obiectiv va fi considerat “prea mare pentru unii și insuficient pentru alții”.

“Însă economia și industria noastre o vor putea face”, a subliniat șefa Executivului UE.

Ursula von der Leyen a recunoscut că propunerea va diviza Parlamentul European și statele membre, care vor trebui să aprobe această ținta obligatorie juridic, relatează agenția de știri Agerpres.

Pentru a contribui la realizarea obiectivului, ea a precizat că 30% din pachetul european de relansare în contextul pandemiei de coronavirus, reprezentând granturi și credite de 750 de miliarde de euro, pe care UE ca întreg le va împrumuta, ar trebui obținut prin obligațiuni verzi.

Parlamentul European și liderii din EU încă mai trebuie să ajungă la un acord asupra planului pentru 2030.

În ceea ce privește țările membre ale Uniunii Europene, statele din partea de vest se pronunță pentru obiective mai ambițios în privința reducerii emisiilor în următorii 10 ani, în timp ce România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Cehia şi Ungaria ezită să susțină o majorare a obiectivelor în acest sens.

În luna iulie, Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia și Ungaria au scris Comisiei Europene transmițând că nu vor susține un nou target de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până nu vor evalua studiul de impact realizat de Executivul UE.

Comisia Europeană a prezentat pe 17 septembrie o modificare a propunerii de lege europeană a climei, pentru a include obiectivul de reducere a emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030 ca etapă preliminară către atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050.

Totodată, Executivul UE a invitat Parlamentul și Consiliul să confirme acest obiectiv de 55 % drept noua contribuție stabilită la nivel național (CSN) a UE în temeiul Acordului de la Paris și să îl transmită CCONUSC până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, Comisia a definit propunerile legislative care urmează să fie prezentate până în iunie 2021 pentru a pune în aplicare noul obiectiv, inclusiv: revizuirea și extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii; adaptarea Regulamentului privind partajarea eforturilor și a cadrului privind emisiile aferente exploatării terenurilor; consolidarea eficienței energetice și a politicilor în materie de energie din surse regenerabile și consolidarea standardelor privind emisiile de CO2 pentru vehiculele rutiere.

„Facem tot ce ne stă în putință pentru a ne respecta promisiunea făcută europenilor: ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Data de astăzi marchează o etapă importantă în acest proces. Prin intermediul noului obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puțin 55 % până în 2030, vom deschide calea către o planetă mai curată și către o redresare verde. Europa va ieși mai puternică din pandemia de coronavirus, investind într-o economie circulară eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, promovând inovarea în domeniul tehnologiei curate și creând locuri de muncă verzi”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.