BiodiversitateȘtiri

PE: Sancțiuni pentru companiile responsabile de daune aduse naturii sau încălcări ale drepturilor omului

Sursa: UNCTAD/ohrim

Parlamentul European cere Comisiei Europene să introducă o serie de noi reguli care vor permite tragerea la răspundere a companiilor pentru daunele aduse naturii sau încălcările drepturilor omului, potrivit reprezentanței instituției UE în România.

Noile norme nu se vor aplica doar companiilor din UE, ci tuturor firmelor care doresc să activeze pe piața internă a Uniunii Europene. Toate companiile vor trebui să demonstreze lanțurile lor de aprovizionare nu includ aspecte ce aduc atingere drepturilor omului, mediului (poluare, emisii de gaze cu efect de seră) și bunei guvernanțe.

În acest moment, potrivit Parlamentului European, doar una din trei companii din UE face verificările necesare în acest scop, în condițiile în care firmele nu au niciun avantaj competitiv dacă fac ceea ce trebuie, arată un raport al Comisiei pentru afaceri juridice referitor la responsabilitatea corporativă.

Astfel, potrivit reglementărilor aprobate de Parlamentul European în luna martie, victimele vor putea solicita despăgubiri în tribunalele din Europa, iar companiile ar putea fi amendate dacă dăunează oamenilor, mediului înconjurător sau bunei guvernanțe.

“Victimele vor avea un acces mai bun la despăgubiri și un acces mai bun la justiție”, a declarat Lara Wolters, eurodeputată din cadrul Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

“Pentru firme, creăm condiții de concurență echitabile și claritate legală. Pentru consumatori, asigurăm produse corecte. Pentru lucrători, îmbunătățim protecția. Pentru victime, facilităm accesul la justiție. Și pentru mediul înconjurător, facem un pas care trebuia făcut de mult”, a adăugat Wolters.