Biodiversitate

Parlamentul European îndeamnă Comisia să ia măsuri drastice pentru a reduce poluarea cu deșeuri a mediului marin

Sursa: Noel Guevara / Greenpeace

Creșterea nivelului colectării și reciclării în sectorul pescuitului și reducerea substanțială a utilizării materialelor plastice sunt esențiale pentru curățarea mării noastre, se arată într-un raport adoptat pe 25 martie de Parlamentul European.

Raportul, adoptat cu 646 de voturi pentru, 3 împotrivă și 39 de abțineri, subliniază că deșeurile din mediul marin, în special micro și nanoplasticul, „reprezintă o amenințare serioasă pentru o serie de specii de animale marine”, precum și pentru pescari și consumatori.

Potrivit statisticilor citat în raport, un consumator mediu de crustacee mediteraneene ingerează în fiecare an aproximativ 11.000 de fragmente de plastic. Se estimează că sectorul pescuitului va pierde între 1 și 5% din veniturile sale din cauza poluării marine.

Deșeurile din pescuit și acvacultură reprezintă 27% din deșeurile marine. Prin urmare, Parlamentul îndeamnă UE să accelereze dezvoltarea unei economii circulare în acest sector prin eliminarea treptată a pachetelor de polistiren extins și îmbunătățirea canalelor de colectare și reciclare a deșeurilor marine. Cercetările privind materialele durabile și noile modele pentru uneltele de pescuit sunt, de asemenea, esențiale, adaugă deputații.

Doar 1,5% din uneltele de pescuit sunt reciclate în prezent în UE și unele unelte abandonate, pierdute sau aruncate pe mare „rămân active luni sau chiar ani”. Aceste așa-numite plase fantomă „au un impact nediscriminatoriu asupra tuturor animalelor sălbatice marine, inclusiv a stocurilor de pești”, avertizează raportul. Pentru a aborda această problemă, deputații europeni solicită Comisiei și statelor membre să adopte Liniile directoare voluntare ale Organizației ONU pentru alimentație și agricultură pentru marcarea uneltelor de pescuit.

Parlamentul solicită, de asemenea, un plan de acțiune al UE pentru reducerea substanțială a utilizării materialelor plastice și pentru combaterea poluării râurilor, cursurilor de apă și litoralului, subliniind că 80% din deșeurile marine provin de la uscat. Deputații solicită, de asemenea, să se efectueze mai multe cercetări cu privire la impactul deșeurilor marine și a micro și nano-plastic asupra resurselor piscicole.