Energie curată

Timmermans: Gazul natural nu are „un viitor viabil” în Europa Pactului Ecologic

Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru Pactul Ecologic European, a declarat recent că Executivul UE nu este dispus să accepte utilizarea gazului natural pe termen lung pe post de combustibil de tranziție către energia regenerabilă, astfel că țările europene ar trebui să investească masiv în sectorul energiei durabile, relatează site-ul de știri Recharge.

“Unde și atâta timp cât energia curată nu poate fi încă utilizată la scara necesară, gazele fosile ar putea juca în continuare un rol în tranziția de la cărbune la electricitate cu emisii zero”, a explicat Timmermans, la finalul lunii martie, în cadrul reuniunii asociației europene a companiilor din sectorul gazelor naturale (Eurogas).

“Dar vreau să fiu limpede – combustibilii fosili nu au un viitor viabil. Acest lucru este valabil și pentru gazele fosile, pe termen lung”, a adăugat oficialul european.

Timmermans a precizat clar că UE va depune toate eforturile pentru a ajunge la un viitor fără emisii de carbon, iar pentru a îndeplini angajamentele din Acordul climatic de la Paris, Comisia Europeană nu este dispusă să investească în „structuri economice care au foarte puțin viitor”.

Potrivit acestuia, „Europa nu are nevoie să investească în nicio infrastructură nouă pentru transportul gazelor fosile. În schimb, ar trebui să ne gândim la modernizarea conductelor existente pentru transportul hidrogenului”.

“Sistemul nostru energetic din UE se bazează încă pe combustibili fosili pentru 75% din necesarul său de energie”, a mai spus Timmermans.

Oficialul european a mai explicat, “că până în 2050, sistemul nostru energetic va trebui să se schimbe complet, fundamental”.

“La sfârșitul acestui drum, nu va mai exista spațiu pentru cărbune, foarte puțin loc pentru petrol și doar un rol marginal pentru gazele fosile. Acest lucru nu este doar pentru că știința ne spune, ci și pentru că asta ne arată piața”, a adăugat politicianul, precizând că, în luna decembrie, Executivul UE va propune noi reguli pentru reducerea emisiilor de metan în sectoarele petrolului, gazului și cărbunelui.

Timmermans a precizat că pentru unele state membre ale UE, unde nu există alte opțiuni accesibile, gazul va trebui să joace un rol de tranziție, dar numai pentru o perioadă limitată de timp.

Pentru a atinge neutralitatea climatică până până la mijlocul secolului, UE va avea nevoie de zece ori mai multă energie solară și eoliană.