Energie curatăȘtiri

Biodieselul obținut din ulei alimentar uzat va ajuta la îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic European

Sursa: MVaK e.V. - Aus Abfall wird Kraftstoff.

Pentru realizarea obiectivelor ambițioase ale Pactului Ecologic European, autoritățile din întreaga Uniunii Europeană trebuie să implementeze măsuri prin care să reducă emisiile provenite de la vehiculele care utilizează combustibili fosili. În acest sens, Hubert Zenk, directorul general al companiei Jeder Tropfen Zählt GmbH, propune creșterea consumului de biodiesel obținut din deșeuri, de exemplu din ulei alimentar uzat.

Potrivit acestuia, în Germania, utilizarea biodieselului obținut din deșeuri a permis reducerea cu 3,6 milioane tone echivalent CO2 din transportul rutier în anul 2018.

Hubert Zenk afirmă pentru Euractiv că biodieselul obținut din deșeuri generează cu 90% mai puține gaze cu efect de seră decât motorina.

În multe țări, uleiul alimentar uzat este deja colectat direct din restaurante și firme din industria alimentară, dar potențialul acestui sector este mult mai mare, susține Zenk, care conduce o companie de colectare ulei uzat din Germania.

Hubert Zenk afirmă că autoritățile ar trebui să extindă nivelul de colectare ulei alimentar uzat în cazul gospodăriilor, în condițiile în care cele mai multe gospodării aruncă uleiul de gătit uzat în sistemul de canalizare, unde poate cauza probleme.

Compania Lesch Altfettrecycling și asociația MVaK au testat recent în Germania o metodă profesionistă de colectare a uleiului alimentar gătit, iar aceasta ar putea fi implementată cu succes în orice stat membru al UE. Acest proiect a fost primit în mod pozitiv în toate comunitățile în care a fost testat, iar cel mai tangibil rezultat a fost că orașele Erlangen și Furth au decis acum să introducă metoda de colectare în tot orașul.

În timpul proiectului pilot, ce s-a întins pe o durată de un an și jumătate, cetățenii din mai multe localități germane au primit containere de colectare reutilizabile și au fost instalate puncte de colectare în regiunile de testare. Cantitățile colectate de ulei alimentar uzat au depășit așteptările în cel mai scurt timp, iar o serie de localități din Germania și-au exprimat interesul pentru a implementa proiectul.

În același timp, multe municipalități din alte regiuni ale Germaniei s-au arătat interesate să introducă această metodă de colectare.

„Interesul pentru extinderea colectării de ulei alimentar uzat la nivel național este evident. Beneficiile pentru protecția climei și protecția mediului sunt incontestabile”, a declarat Detlef Evers, directorul general al MVaK.