Energie curatăȘtiri

Noul obiectiv UE privind reducerea emisiilor ar putea duce la eliminarea cărbunelui din sistemele energetice încă din 2030

Introducerea noului obiectiv UE privind reducerea emisiilor de carbon și înăsprirea sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii (EU ETS) în conformitate cu Pactul Ecologic ar putea ar accelera dramatic procesul de eliminare a cărbunelui, cea mai poluantă surse de energie, din sistemele energetice ale UE, se arată într-un studiu al Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK), citat de portalul EurekAlert!.

Prețurile mai ridicate ale carbonului, arată autorii, nu sunt doar un pas inevitabil pentru reducerea emisiilor, ci vor accelera și tranziția către un sistem electric bazat pe surse de energie regenerabilă.

„Odată ce UE și-a tradus recent obiectivul ajustat de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% în 2030 în comparație cu 1990 în plafoane mai strânse ale EU ETS, sectorul electricității va vedea schimbări fundamentale în mod surprinzător în curând”, a afirmat Robert Pietzcker de la Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK), unul dintre autorii principali.

„În simulările noastre computerizate ale noilor obiective ambițioase, acest lucru ar însemna că sursele regenerabile de energie ar contribui cu aproape trei sferturi din producția de energie deja în 2030 și că vom ajunge la zero emisii în sectorul energiei imediat după 2040. Odată ce schimbarea este inițiată, poate câștiga viteză într-un ritm fără precedent”, a adăugat Pietzcker

Pentru a determina impactul, economiștii au studiat variațiile obiectivelor de reducere a emisiilor, creșterea cererii de energie electrică, care ar putea rezulta din cuplarea sectorială, precum și investițiile în construirea unei infrastructuri eficiente a rețelei de transport pentru a pune mai bine în comun resursele regenerabile din țările europene. Aceștia au analizat, de asemenea, efectul indisponibilității potențiale a noii instalări de energie nucleară și a centralelor electrice de captare și stocare a carbonului (CCS) concepute pentru a reduce cantitatea de emisii de CO2 produse de om. În mod remarcabil, nici centralele nucleare, nici centralele ce utilizează combustibili fosili și cu instalații de captare și stocare nu s-au dovedit a fi relevante pentru realizarea reducerii emisiilor în simulările computerizate.

”Toate lucrurile luate în considerare, obiectivul de 55% va avea consecințe masive pentru sectorul energetic”, spune Sebastian Osorio de la PIK, un alt autor al studiului.

„Conform țintei UE anterioare de atenuare a schimbărilor climatice – care a însemnat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 cu doar 40% -, era de așteptat ca prețul carbonului în cadrul sistemului de comercializare a emisiilor din UE să crească la 35 € pe tonă de CO2 până în 2030. noul obiectiv de minus 55%, prețurile carbonului în ETS ar fi de fapt mai mult de triplu până la aproximativ 130 € pe tonă de CO2 în 2030. Acesta ar fi sfârșitul energiei generate de cărbune așa cum o cunoaștem – o cantitate de 17 terrawatt ore în 2030, 2% din ceea ce era în 2015″, a explicat Osorio

„Spre deosebire de ceea ce s-a observat în ultimii ani, dispariția cărbunelui nu va duce la generarea mai multor gaze pe viitor. Odată cu creșterea prețurilor la CO2 peste 100 EUR pe tonă de CO2, ne așteptăm ca producția de energie pe bază de gaz să scadă la mai puțin de 40% din valoarea sa din 2015 până în 2030 și la mai puțin de 4% în 2045. Planurile de a construi un nou ciclu combinat centralele electrice pe gaz din unele state membre ale UE se simt ca și cum ar fi călătorit înapoi în timp până în 2005, când utilitățile au planificat noi centrale electrice pe cărbune în ciuda EU-ETS, creând astfel miliarde de active blocate care nu își vor rambursa niciodată costurile de investiții. Singurele construcții noi care sunt probabil că își vor recupera costurile de investiții sunt instalațiile cu turbine care pot trece la cote mari de hidrogen”, adaugă Robert Pietzcker.

Depozitarea sezonieră a hidrogenului în combinație cu o mai bună interconectare între statele membre ale UE și desfășurarea bateriilor va permite o funcționare stabilă a unui sistem de alimentare curat bazat aproape exclusiv pe surse regenerabile.

Aceasta nu este doar o veste bună pentru stabilizarea climatului nostru, ci și pentru industrie și pentru utilizatorii finali, deoarece aceste schimbări vor fi însoțite doar de creșteri minore ale prețurilor. „Închiderea centralelor fosile înainte de sfârșitul vieții lor și extinderea anterioară a energiei eoliene și solare în acest deceniu vor crește temporar prețurile”, explică co-autorul Renato Rodrigues de la PIK.

„Dar, după 2025, costurile vor scădea din nou din cauza unei disponibilități mai mari a energiei eoliene și solare ieftine, reducând în cele din urmă prețurile energiei electrice la nivelurile observate în ultimul deceniu. Astfel, UE este bine sfătuită să traducă rapid noua țintă în ETS mai stricte. capace pentru a asigura o transformare accesibilă și durabilă a sistemului nostru de energie”, a mai spus Rodrigues.