Economie

Peste trei sferturi dintre români spun că au preferat să cumpere produse mai ecologice, chiar dacă au costat mai mult

Sursa: Agerpres

Peste trei sferturi (76,5%) dintre consumatorii români au declarat că au cumpărat produse care sunt mai ecologice, chiar dacă au costat mai mult, comparativ cu o medie europeană de 67%, indică un sondaj privind tiparele comportamentului de consum la nivelul Uniunii Europene.

Rezultatele sondajului, intitulat “Consumer conditions survey” – efectuat în ultimul trimestru al anului 2020 – ilustrează impactul crizei COVID-19 asupra modelelor de consum, iar pe baza analizei datelor, Comisia Europeană va implementa acțiuni care cu scopul garantării rolului consumatorilor în cadrul redresării economice a UE și tranziției ecologice și digitale.

Datele cheie ale sondajului vor fi discutat în cadrul Summit-ului pentru consumatori, ce va avea loc pe 15 martie 2021.

Mai bine de jumătate dintre europeni (56%) au afirmat că au luat în considerare impactul asupra mediului în cel puțin cazul unei achiziții. În România, 72% dintre respondenți au afirmat același lucru, însă doar unul din cinci consumatori români au indicat că preocupările legate de mediu le-au influențat majoritatea sau toate deciziile de cumpărare. Media la nivelul UE în această privință este de 22,7%.

Deși impactul asupra mediului al produselor și serviciilor achiziționate nu se numără printre cei mai importanți doi factori care influențează deciziile de cumpărare, este totuși considerat un criteriu important pentru majoritatea consumatorilor – variind de la 62% pe piața serviciilor aeriene la 77% în cazul electricității sau 81% pe piața mașinilor noi.