EconomieȘtiri

Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu

Plasticul biodegradabil poate limita amploarea poluării mediului înconjurător cu deșeuri, însă trebuie avut în vedere că și acest tip de plastic este biodegradabil doar în anumite condiții, așa că ar trebui utilizat doar în cazuri în care procesul de reutilizare și reciclare a materialelor plastice convenționale nu este fezabil, afirmă Grupul independent de consiliere științifică al Comisiei Europene (GCSA), condus de profesoara Nicole Grobert de la Universitatea Oxford.

„Biodegradarea materialelor plastice este un proces complex care depinde atât de materialul în sine, cât și de condițiile de mediu în care are loc. Evaluarea în cazul căror aplicații plasticul biodegradabil poate oferi beneficii pentru mediu necesită o analiză atentă”, afirmă Nicole Grobert, profesoara de nanomateriale la Universitatea Oxford.

Grupul independent de consiliere științifică recomandă dezvoltarea unor teste și standarde de certificare coerente, cât și promovarea de informații corecte despre proprietățile, limitările și modul de utilizare și eliminare a materialelor plastice biodegradabile.

De asemenea, experții avertizează că plasticul biodegradabil nu ar trebui considerat ca o soluție care să înlocuiască gestionarea adecvată a deșeurilor.

„Avizul științific privind biodegradabilitatea materialelor plastice în mediul deschis arată că cercetarea științifică este indispensabilă pentru a informa factorii de decizie politică. Sunt încrezătoare că aceste recomandări ne vor ajuta să realizăm Pactul Ecologic European și Horizon Europe Missions Healthy Oceans and Soil Health”, a declarat comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.