BiodiversitateȘtiri

Regenerarea naturală a pădurilor, o soluție mai bună decât replantarea copacilor?

Regenerarea pe cale naturală a pădurilor ar putea absorbi dioxidul de carbon din atmosferă mult mai rapid și la costuri mai reduse decât replantarea copacilor, arată un studiu publicat în revista Nature, citat de site-ul postului Euronews.

Autorii studiului au descoperit că ar fi mai bine să lăsăm pădurile să crească natural, fără intervenție umană, întrucât acest lucru ar fi nu doar mai ieftin, ci și mai eficient. Totuși, concluzia studiului este că nu ar trebui să renunțăm la plantarea de arbori noi, acțiune care rămâne importantă mai ales în locurile în care calitatea solului nu este bună și arborii nu vor crește. 

Studiul a fost realizat în contextul în care Uniunea Europeană a anunțat anul trecut că intenționează să planteze 3 miliarde de copaci, măsură inclusă în Pactul Ecologic European.

Terenuri disponibile pentru regenerarea naturală a pădurilor

Cercetătorii au identificat aproximativ 70 de miliarde de hectare de terenuri care ar putea fi lăsate deoparte pentru regenerarea naturală a pădurilor. 

Susan Cook-Patton, una dintre cei 17 autori ai studiului, estimează că reîmpădurirea naturală a acestui teren ar putea absorbi peste 66 de miliarde de tone de carbon până în 2050, adică un sfert din emisiile totale de CO2 din cauza combustibililor fosili. 

Totodată, regenerarea în mod natural a zonelor împădurite ar fi mai eficientă din punctul de vedere al biodiversității, întrucât ar încuraja dezvoltarea speciilor de plante și animale adaptate condițiilor locale.

Mai mult, un alt studiu, publicat anul trecut, a constatat că regenerarea naturală a pădurii tropicale din Brazilia ar putea aduce economii de până la 75 miliarde de euro. Dacă noile păduri vor face parte din numeroasele soluții necesare pentru a gestiona schimbările climatice, plantarea copac cu copac va necesita mai mult timp și bani decât avem”, a afirmat Cook-Patton într-un articol pentru Forumul Economic Mondial.

Desigur, vor exista întotdeauna locuri care au nevoie de plantare (…), dar trebuie întotdeauna să ne întrebăm mai întâi dacă natura poate face copacii să crească fără noi sau doar cu puțin ajutor din partea noastră”, a adăugat cercetătoarea.