EconomieEnergie curatăFinanțare

Pactul Ecologic European: Consultare la nivelul UE pe tema combustibililor durabili pentru aviație

Comisia Europeană a lansat recent o consultare publică pe tema utilizării combustibililor durabili pentru aviație. Scopul consultării părților interesate este de a obține opiniile acestora cu privire la proiectele de măsuri de politică și la opțiunile de politică care au drept scop să accelereze decarbonizarea sectorului aviației, un obiectiv cheie al Pactului Ecologic European.

“Pentru a atinge țintele Pactului Ecologic European, sectorul transporturilor va trebui să își reducă emisiile cu 90%. Este de așteptat ca toate modurile de transport să contribuie, inclusiv aviația. În ultimele luni, sectorul aviației a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus. Obiectivul inițiativei noastre ReFuelEU privind aviația este de a folosi redresarea ca pe o oportunitate pentru ca aviația să devină mai ecologică și să ajute la atingerea obiectivelor climatice ale UE, prin creșterea potențialului neexploatat al combustibililor durabili pentru aviației“, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Consultarea se adresează în principal următoarelor grupuri de părți interesate: – autoritățile publice de la nivel european, național și regional, în special cele responsabile de reglementarea/sprijinirea transportului aerian și cele responsabile de reglementarea/sprijinirea producției și utilizării combustibililor durabili pentru aviație; – organizațiile europene și internaționale care se ocupă de probleme legate de aviație și de combustibilii pentru transport, inclusiv organizațiile neguvernamentale, în special din domeniul politicii de mediu; – actorii din industria producătoare de combustibili de aviație, inclusiv din industria producătoare de combustibili durabili pentru aviație, mai exact producătorii de materii prime, angrosiștii de materii prime, producătorii de combustibili, comercianții cu amănuntul de combustibili, furnizorii de combustibili, organismele de certificare a durabilității și alții; – actorii din industria transportului aerian, inclusiv companiile aeriene, aeroporturile, producătorii de aeronave, furnizorii de servicii de navigație aeriană; – publicul larg.

Perioada de formulare a observațiilor pe această temă este 5 august – 28 Octombrie 2020.