Economie

OLAF: Infractorii încearcă tot mai frecvent să fraudeze fondurile UE pentru proiecte verzi

Sursa: OLAF

Infractorii țintesc tot mai frecvent fondurile europene alocate pentru proiecte de mediu și dezvoltare durabilă, potrivit agenției europene antifraudă, informează postul Euronews.

Acest fenomen a devenit mai vizibil după ce Blocul comunitar a anunțat că alocă un trilion de euro în investiții verzi în următorii câțiva ani.

În cel mai recent raport, publicat pe 10 septembrie, Oficiul European Antifraudă (OLAF) a transmis că a finalizat 181 de investigații în 2019, a inițiat 223 de noi investigații și a recomandat recuperarea a 485 milioane de euro.

Printre investigațiile pe care le-a finalizat se numără schemele transfrontaliere de fraudă care afectează ajutorul umanitar, precum și fondurile UE pentru mediu, agricultură și dezvoltare regională.

Directorul general al agenției, Ville Itälä, a menționat, de asemenea, că „a observat o tendință în creștere în ultimii ani în ceea ce privește frauda care implică fonduri UE pentru proiecte de mediu și dezvoltare durabilă”.

„Succesul OLAF este un atu crucial pentru Europa, întrucât ochii escrocilor se îndreaptă spre bugetul 2021-2027, cu 1,8 miliarde de euro concepute pentru a stimula revenirea Europei după pandemia COVID-19″, a adăugat el.

Anchetele OLAF pe tema mediului au inclus cazuri care investighează risipa de fonduri UE destinate produselor organice și, de asemenea, contrafacerea și contrabanda cu produse cu potențialul de a dăuna mediului și sănătății.

O altă tendință majoră identificată de OLAF în cursul anului a fost că escrocii au folosit procesul de achiziții și licitații pentru a obține acces la fondurile UE în scopuri ilegale.

S-a constatat, de asemenea, că trei companii poloneze au fraudat fondul alimentar, agricol și de dezvoltare rurală al UE prin falsificarea și umflarea facturilor și prin manipularea procedurilor de licitație. OLAF a recomandat recuperarea a peste 1,1 milioane EUR din finanțarea UE acordată acestor firme.

În alte patru cazuri, de data aceasta cu impact asupra Fondului european de dezvoltare regională, s-a constatat că mai multe companii producătoare de textile au colaborat pentru a submina procesul de achiziție și licitație.