• Despre
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • greendeal.ro
 • Energie curată
 • Economie
 • Biodiversitate
 • Agricultură sustenabilă
 • Lanț alimentar
 • Stoparea poluării
 • Finanțare
 • Analize și opinii
 • CĂUTARE
 • Normele taxonomice ale UE privind domeniul hidrogenului – până pe 21 aprilie

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Se estimează ca Executivul UE va adopta, până pe 21 aprilie, norme taxonomice ale UE privind modalitățile durabile de producere a hidrogenului, urmând să stabilească limite clare privind emisiile maxime admise în timpul procesului de producție, a declarat un purtător de cuvânt al Coaliției pentru hidrogen regenerabil, citat de portalul de știri S&P Global Platts.

  Taxonomia UE, care clasifică „investițiile durabile”, este un instrument cheie ce are rolul de a permite Europei să își îndeplinească obiectivul de neutralitate climatică până în 2050.

  „Slăbirea criteriilor de taxonomie a UE se reduce la subminarea înțelegerii verzi în sine”, a declarat Francois Paquet, director de impact la Coaliția pentru hidrogen regenerabil.

  Actele delegate sunt tehnice, cu puține oportunități pentru statele membre ale UE de a avea un cuvânt de spus real, ceea ce explică de ce un astfel de dosar tehnic a devenit atât de strategic și politic, a adăugat Paquet.

  Într-o scrisoare deschisă către Executivul UE, Coaliția pentru hidrogen regenerabil, care reprezintă asociațiile din domeniile eolian și solar, a solicitat  menținerea pragul inițial de 2,256 megatone echivalent CO2 (CO2e)/ megatonă de hidrogen pentru a permite doar hidrogenului produse cu energie regenerabilă să se califice drept „verde”.

  Preocupările că energia solară nu ar atinge pragul sunt nefondate, a spus Paquet, adăugând că studii recente arată electroliza bazată pe hidrogen pe bază de solar, cuprinsă între 1,32 și 2,5 mt CO2e/mt de hidrogen.

  Metodologia se referă la emisiile de gaze cu efect de seră pe durata ciclului de viață și a fost inițial stabilită într-un prim proiect în decembrie 2020.

  Un prag de 3 mt CO2e ar permite potențialelor tipuri de hidrogen produse prin electricitate cu emisii reduse de carbon sau hidrogen produs cu ajutorul gazului metan în instalații cu captare și stocare a carbonului (SMR cu CCS) să se califice drept „verde/durabil”, a adăugat acesta.

  State, precum Franța sau Slovacia, intenționează să utilizeze surplusul de energie electrică din rețea pentru producerea de hidrogen cu emisii reduse de carbon.

  Într-o altă scrisoare deschisă către CE, companii de energie, inclusiv EDF, Fortum și CEZ, au solicitat un prag mai ridicat.

  Hydrogen Europe a îndemnat Comisia să ia în considerare alte tipuri de hidrogen cu conținut scăzut de carbon, așa cum se evidențiază în Strategia UE privind hidrogenul și în concluziile Consiliului UE.

  „Având în vedere necesitatea urgentă de a începe decarbonizarea producției de hidrogen existente, modernizarea instalațiilor existente de producere a hidrogenului (SMR cu CCS) necesită o analiză atentă. Dacă aceste proiecte pot deveni fezabile și pot dovedi viabilitate comercială, ele pot oferi o contribuție imediată la decarbonizare și o creșterea volumelor de hidrogen disponibile”, afirmă asociația Hydrogen Europe.

  Te-ar mai putea interesa

  ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Etanolul, inclus în Strategia Green Deal pentru mobilitate? Solicitarea producătorilor din UE! Mihai Moraru, Agro-Est Muntenia: Mulți fermieri români nu știu ce înseamnă agricultura ecologică, se sperie că pierd bani

  Ultimele știri

  Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu Experți: UE trebuie să se analizeze cu atenție potențialele efecte globale ale politicilor agricole verzi