Economie

Ministrul german de Mediu: Sustenabilitatea din punct de vedere ecologic trebuie să devină un principiu fundamental al politicii digitale

Svenja Schulze

Inovațiile digitale ar trebui folosite ca un instrument pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, iar sustenabilitatea trebuie să fie un principiu de bază al politicii UE în plan digital, a declarat ministrul german pentru Mediu, Svenja Schulze, într-un interviu pentru Euractiv.

Oficialul german a subliniat că ”nu putem separa transformarea digitală de problemele de sustenabilitate”. ”Cele două aspecte sunt strâns legate, motiv pentru care Pactul Ecologic European numește «tranziția duală». Durabilitatea trebuie să devină un principiu fundamental al politicii digitale, atât la nivel european, cât și la nivel național”, a afirmat ministrul.

Svenja Schulze a mai afirmat că soluțiile digitale pot juca un rol esențial în ceea ce privește tranziția verde și socială către o societate mai echitabilă, însă “digitalizarea nu duce neapărat la mai multă durabilitate”. Din acest motiv, UE trebuie să modeleze transformarea digitală prin politici.

”Managementul digital ne permite să valorificăm potențialul neimaginat anterior de eficiență, să reducem consumul de resurse și să atingem obiectivul climatic al unei economii fără CO2”, a explicat oficialul german, adăugând că tehnologia digitală stă la baza tranziției energetice și a mobilității viitorului. ”Gândiți-vă doar la modul în care traficul din orașe poate fi redus prin gestionarea inteligentă și prin conectarea serviciilor de partajare cu un sistem de transport public puternic”, a afirmat oficialul de la Berlin.

Svenja Schulze a mai afirmat că prin colectarea și analizarea unor cantități mari de date, Uniunea Europeană ar putea profita de potențialul oferit de inteligența artificială în ceea privește protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice.

”Cu Agenda mea de politici digitale pentru mediu, pe care am prezentat-o ​​anul trecut, am formulat mandatul politic clar de a face din inovațiile digitale un instrument de protecție a mediului și de acțiune climatică și de a încorpora ferm aspectele de mediu și climatice în reglementarea tehnologiilor digitale”, a mai explicat ministrul.