• Despre
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • greendeal.ro
 • Energie curată
 • Economie
 • Biodiversitate
 • Agricultură sustenabilă
 • Lanț alimentar
 • Stoparea poluării
 • Finanțare
 • Analize și opinii
 • CĂUTARE
 • Fondul pentru pescuit și acvacultură 2021-2027, adoptat de Parlamentul European. Bugetul, 6,1 miliarde de euro

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Parlamentul European a adoptat Fondul pentru pescuit și acvacultură 2021-2027, destinat susținerii economiei albastre și protejării biodiversității. Bugetul acestui mecanism UE se ridică la 6,1 miliarde de euro.

  Noul Fond european maritim, pentru pescuit și acvacultură (EMFAF), adoptat marți, 6 iulie, încurajează statele membre să investească pentru a face sectoarele pescuitului și acvaculturii mai competitive și pentru a ajuta la dezvoltarea unei economii albastre durabile, a unor noi piețe și tehnologii. Protejarea și refacerea biodiversității se numără, de asemenea, printre prioritățile fondului. Cel puțin 15% din alocațiile naționale vor trebui să fie cheltuite pentru acțiuni de încurajare a controlului pescuitului și colectarea datelor și pentru combaterea pescuitului ilegal și nereglementat.

  La cererea Parlamentului, statele membre vor trebui să țină seama de nevoile pescuitului de coastă la scară mică și să descrie ce intenționează să facă pentru a-l ajuta să se dezvolte.

  Constrângerile cu care se confruntă regiunile ultraperiferice sunt, de asemenea, abordate în noul fond, deoarece costurile suplimentare cu care se confruntă aceste regiuni datorită locației lor îndepărtate vor continua să fie compensate.

  Pentru a aduce tinerii în comunitățile de pescari, unde vârsta medie a lucrătorilor depășește 50 de ani, noul EMFAF poate finanța prima navă sau proprietate parțială (de cel puțin 33%) pentru pescarii cu vârsta mai mică de 40 de ani, care au cel puțin cinci ani de experiență sau au a obținut o calificare echivalentă.

  Alte aspecte importante:

  – pescarii care trebuie să înceteze temporar să lucreze pentru a respecta anumite măsuri de conservare vor fi despăgubiți;

  – vor fi sprijiniți cei care trebuie să scoată sau să scoată din funcțiune o navă dacă activitățile lor încetează definitiv;

  – vor fi finanțate echipamentele necesare pentru a respecta obligațiile de debarcare și normele UE de control al pescuitului, precum urmărirea navelor și dispozitivele electronice de raportare.

  Acțiunile din cadrul EMFAF nu ar trebui să conducă la o creștere a capacității de pescuit, cu excepția cazului în care rezultă direct dintr-o creștere a tonajului brut necesar pentru îmbunătățirea siguranței, a condițiilor de lucru sau a eficienței energetice.

  Raportorul Gabriel Mato (PPE, ES) a declarat: „Noul EMFAF a fost negociat într-un moment dificil (…) În plus, tânăra generație este reticentă să intre în profesie, emisiile de CO2 trebuie reduse în conformitate cu acordul verde și obligațiile internaționale, iar producția de acvacultură stagnează, în timp ce în țările terțe sectorul prosperă. Acest fond caută cu umilință să contribuie la atenuarea acestor provocări”, a declarat raportorul Gabriel Mato (PPE), potrivit unui comunicat emis de PE.

  Te-ar mai putea interesa

  ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Mircea Fechet: Neutralitatea climatică – o provocare. Green Deal sprijină statele în acest demers ambițios S-a votat planul de investiții din Green Deal. Mureșan: Cerem sprijin pentru țările care au mare nevoie de finațare

  Ultimele știri

  Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu Experți: UE trebuie să se analizeze cu atenție potențialele efecte globale ale politicilor agricole verzi