Agricultură sustenabilăȘtiri

Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice

Politica Agricolă Comună trebuie să fie parte a tranziției către o Europă sustenabilă și să ajute fermierii să gestioneze provocările generate de schimbările climatice, a declarat Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, într-un interviu pentru portalul de știri ENDS Europe.

Oficialul european a subliniat importanța unui sector agricol durabil, amintind în acest sens de faptul că declinul biodiversității și fenomenele metro extreme afectează negativ condițiile de trai ale fermierilor.

”Pactul Ecologic european este strategia noastră pentru o creștere durabilă. (…) PAC ar trebui să fie parte din această tranziție către sustenabilitate și să ajute fermierii europeni să participe la combaterea schimbărilor climatice și la protejarea mediului”, a declarat comisarul.

„Pierderea biodiversității și condițiile meteorologice extreme datorate schimbărilor climatice afectează negativ mijloacele de trai ale fermierilor, astfel încât lucrul pentru o agricultură mai durabilă, în echilibru cu natura, este o strategie câștigătoare pentru toată lumea”, a afirmat Virginijus Sinkevicius.

Comisarul european a mai adăugat că investițiile în natură au un potențial major de a genera creștere economică și creează noi locuri de muncă, iar acesta este un mod excelent de a clădi o societate durabilă.

Virginijus Sinkevicius a subliniat că, împreună cu colegii săi din Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European, va lucra în continuare pentru ca “PAC să reflecte prioritățile Pactul Ecologic European, în conformitate cu strategiile Farm-to-Fork și pentru biodiversitate”.

În ceea ce privește angajamentul liderilor UE față de Pactul Ecologic European, comisarul a notat că acesta a devenit și mai clar în vara anului trecut, ”când Consiliul European, care a reunit șefii de stat și de guvern din statele membre ale UE, a convenit asupra planurilor de redresare economică și a următorului cadru financiar multianual, subliniind că redresarea trebuie să aducă o tranziție verde și digitală, precum și o rezistență sporită a Europei la crize”.

Virginijus Sinkevicius s-a declarat preocupat de anumite cazuri de degradare a pădurilor, menționând în acest sens tăierile ilegale de păduri în România.

”În general, suprafața forestieră din UE a rămas destul de stabilă în ultimele decenii. Comisia este totuși îngrijorată de cazurile locale din unele state membre în care pădurile valoroase sunt degradate sau în care se desfășoară activități de tăiere ilegale (…) Comisia este preocupată și de activitățile de exploatare forestieră ilegală din România. La începutul acestui an (n.red. anul 2020)am deschis proceduri judiciare împotriva țării pentru încălcarea legislației UE de mediu în legătură cu activitățile forestiere”, a explicat comisarul european.

Oficialul a mai afirmat că pădurile din Uniunea Europeană sunt amenințate de industria forestieră intensivă, de schimbările climatice, poluare și introducere de specii invazive.