• Despre
  • Politica de confidențialitate
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • greendeal.ro
  • Energie curată
  • Economie
  • Biodiversitate
  • Agricultură sustenabilă
  • Lanț alimentar
  • Stoparea poluării
  • Finanțare
  • Analize și opinii
  • CĂUTARE
  • Experți: UE trebuie să se analizeze cu atenție potențialele efecte globale ale politicilor agricole verzi

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    O serie de experți au avertizat că Uniunea Europeană ar trebui să analizeze cu mare atenție potențialele efecte ale politicile sale de ecologizare a sistemului agricol, în condițiile în care acestea nu vor afecta doar continentul european, ci și alte regiuni.

    Máximo Torero, economist-șef la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), a explicat că sistemele agricole și lanțurile alimentare din întreaga lume sunt interconectate, astfel că este imposibil să faci un lucru într-o regiune fără să afectezi alte regiuni, și invers.

    ”Așadar, cred că Pactul Ecologic European poate oferi modalități de transformare a sistemului alimentar care pot fi învățate și extinse. Dar trebuie să fim deschiși și flexibili și trebuie să vedem cum sunt diferite principalele provocări ale regiunilor noastre”, a mai afirmat Torero, în cadrul unei eveniment organizat de portalul de știri EurActiv în luna decembrie.

    De asemenea, Torero a indicat că este necesară o abordare atentă, coordonată, și „trebuie să încercăm să reducem la minimum aceste diferențe și să creăm mecanisme de concurență (…) și care să ne permită să creăm un flux comercial mai bun, atât la nivel global, cât și regional”.

    Oficialul a subliniat că pentru acest lucru sunt necesare „coerența în privința politicilor și o oarecare înțelegere a modului în care se întâmplă lucrurile în lume”.

    La rândul său, Frank Ewert, președintele Comitetului consultativ științific al Inițiativei comune de programare a UE pentru agricultură, securitate alimentară și schimbări climatice, a subliniat că „trebuie să urmărim imaginea de ansamblu și ceea ce înseamnă cu adevărat schimbările din sistemul nostru alimentar, din sistemul nostru agricol, la scară globală”.

    Strategiile ”Farm to Fork” și Biodiversitate, publicate în luna mai de Comisia Europeană, stabilesc obiective ambițioase în privința tranziției spre o agricultură ecologică, reducerii utilizării de îngrășăminte chimice și pesticide.

    Totuși, în aproape un an de la publicare, încă nu există un studiu oficial de impact al celor două strategii.

    Te-ar mai putea interesa

    ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Jean Ionescu, Corteva: ”Am dezvoltat o aplicație prin care fermierii pot vinde credite de carbon pe piața liberă” Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice

    Ultimele știri

    Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu Studiu: România, printre cele mai scăzute emisii de CO2 per capita în UE Biodieselul obținut din ulei alimentar uzat va ajuta la îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic European