Europarlamentarii cer ca taxa pe carbon la frontiere să se aplice tuturor sectoarelor mari consumatoare de energie
Viitoarea taxă la frontierele cu carbon ar trebui introdusă pentru produsele rafinăriilor de petrol și industria sticlei, hârtiei și aluminiului și nu numai pentru sectorul energetic și sectoarele industriale cu consum intensiv de energie, cum ar fi cimentul, oțelul, produsele chimice și îngrășămintele, au declarat parlamentarii europeni.
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European va vota un raport privind mecanismul planificat de ajustare a frontierei carbonului (CBAM) al Uniunii Europene, care ar fi compatibil cu normele Organizației Mondiale a Comerțului. Documentul va fi adoptat ulterior ca o rezoluție a Parlamentului European pentru a stabili poziția parlamentarilor înainte de propunerea legală oficială a Comisiei Europene pentru CBAM, așteptată până la sfârșitul lunii iunie.
Într-unul dintre amendamente, eurodeputații cer Executivului UE să facă domeniul de aplicare al impozitului la frontiera cu carbon foarte larg. „Parlamentul European consideră că un CBAM ar trebui să acopere în cele din urmă toate importurile, dar că într-o fază inițială, începând cu 2023, ar trebui să acopere sectorul energiei și sectoarele industriale cu consum intensiv de energie, cum ar fi cimentul, oțelul, aluminiul, produsele chimice, sticla, hârtia, petrolul rafinarea și îngrășămintele, care continuă să primească alocări substanțiale gratuite și reprezintă în continuare 94% din emisiile industriale ale UE ”, se arată în articol.
Versiunea actuală a documentului nu includea rafinarea petrolului, sticla, hârtia și aluminiul, dar reprezentanții grupurilor verzi, liberale, socialiste și de centru-dreapta s-au alăturat pentru a prezenta un amendament pentru a lărgi domeniul de aplicare al CBAM.
Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Acordul Verde European, a declarat recent că UE va introduce o taxă la frontiera cu carbon pentru țările din afara UE, cu excepția cazului în care se angajează să își reducă emisiile. Ar putea afecta puternic economiile mari, precum China, dar și Balcanii de Vest și alte țări.