Energie curată

Dan Motreanu: Etichetarea ecologică în UE pentru energia nucleară ar fi o veste bună pentru România

Sursa: Nuclearelectrica

Energia nucleară ar putea primi etichetare ecologică în Uniunea Europeană, lucru care ar fi pozitiv pentru România, care anul trecut a încheiat un acord interguvernamental cu SUA pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din țara noastră, a declarat europarlamentarul român Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu din Parlamentul European.

Eurodeputatul a indicat, într-o postare pe Facebook, că „la Bruxelles, se conturează tot mai mult un răspuns afirmativ al experților însărcinați de Comisia Europeană să evalueze dacă UE ar trebui să eticheteze energia nucleară ca investiție ecologică în cadrul Taxonomiei”.

Regulile taxonomiei, care urmează să fie finalizate până în 21 aprilie, reprezintă noua legislație UE care definește ce activități economice pot fi considerate în UE investiții durabile începând cu anul viitor, a mai explicat Motreanu.

Etichetarea ecologică a energiei nucleare s-ar datora faptului că acest tip de energie nu generează emisii de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, necontribuind astfel la încălzirea globală, precum și a faptului că depozitarea deșeurilor nucleare în formațiuni geologice de adâncime poate fi efectuată într-un mod adecvat și sigur, evitându-se astfel un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Această este o veste bună pentru România, care în anul 2020 a încheiat un acord interguvernamental cu Statele Unite ale Americii în valoare de 8 miliarde de dolari pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Acordul prevede totodată și cooperarea pe termen lung dintre cele două parți prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare.

Dezvoltarea sectorului nuclear va compensa eliminarea cărbunelui, cea mai poluantă surse de energie, din sistemele energetice ale UE și va contribui totodată la asigurarea securității energetice în statele membre, având în vedere că în prezent capacitatea de stocare a energiei regenerabile nu a atins un nivel adecvat, iar gazul reprezintă doar o sursă energetică de tranziție până în 2050. În plus, energia nucleară poate juca un rol important în producția de hidrogen, considerat la nivelul UE o soluție pentru decarbonizarea industriilor mari consumatoare de energie, precum și un combustibil sustenabil pentru mai multe moduri de transport.