Economie

Comisia Europeană lansează Săptămâna Europeană a Mobilității 2020 pentru a promova mobilitatea cu emisii zero

Sursa: EU Comission

Comisia Europeană a lansat cea de a 19-a Săptămână Europeană a Mobilității, campania anuală care promovează mobilitatea urbană curată și durabilă. Pe parcursul evenimentului, între 16 și 22 septembrie, mii de orașe din peste 40 de țări vor organiza activități care pun în prim-plan mobilitatea cu emisii zero.

Printre activitățile organizate în orașele participante de numără: bine-cunoscuta zi fără mașini, când drumurile sunt închise traficului motorizat și deschise persoanelor care merg pe jos, cu bicicleta, cu trotineta electrică etc.

„Anul acesta reprezintă o mare provocare pentru orașele noastre. Dar pandemia ne-a demonstrat și faptul că oamenii își doresc și se așteaptă ca orașele noastre să devină mai sigure, mai curate și mai accesibile tuturor”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transport.

„În cursul acestei săptămâni și ulterior, orașele noastre partenere din întreaga Europă ne vor demonstra cum ar putea arăta orașele europene mai ecologice și mai digitale”, a subliniat Adina Vălean.

În plus, în cooperare cu inițiatorii campaniei, rețeaua europeană a forțelor de poliție rutieră (ROADPOL(link is external)) organizează o nouă campanie privind siguranța rutieră — Zilele siguranței rutiere ROADPOL. La 17 septembrie, forțele naționale de poliție vor înregistra numărul de decese cauzate de accidentele rutiere, cu scopul de a ajunge la zero decese în ziua respectivă.

Tema din acest an, „mobilitate cu emisii zero pentru toți”, reflectă nu numai obiectivele ambițioase ale Pactului verde european, și anume un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, ci și importanța adesea neglijată a accesibilității la transportul cu emisii zero.

Harta participanților la Săptămână Europeană a Mobilității 2020 poate fi accesată aici.