Economie

Parlamentul European susține un program mai amplu de renovare a clădirilor cu scopul sporirii eficienței energetice

Membrii Parlamentului European (PE) au votat, pe 17 septembrie, în favoarea maximizării potențialului de eficiență energetică a stocului de clădiri din UE și au solicitat Comisiei Europene să elaboreze măsuri coerente pentru a stimula renovarea mai rapidă și mai amănunțită a clădirilor, informează coaliția de organizații neguvernamentale Climate Action Network Europe.

Clădirile consumă 40% din toată energia din UE și emit 36% din dioxidul de carbon din regiune, fiind cel mai mare consumator de energie și având un potențial semnificativ de reducere a cererii de energie.

„Votul privind eficiența energetică a clădirilor trimite semnalul corect Comisiei Europene și tuturor statelor membre că trebuie să trecem rapid de la ambiție la acțiune pentru un val de renovare masivă a clădirilor noastre. Trebuie să vedem o creștere semnificativă atât a ratei, cât și a profunzimii renovărilor, pentru a reduce cererea de energie, a elimina treptat utilizarea combustibililor fosili și a ne îndrepta către un sistem de energie regenerabilă 100%. Parlamentul a înțeles că neutralitatea climatică nu poate fi atinsă fără a include clădirile”, a declarat Edoardo Concari Coppola, coordonatorul politicilor de construcție în cadrul Climate Action Network Europe.

Proporția de renovări în profunzime este încă prea mică în întreaga Uniune Europeană, iar măsurile politice de până acum nu au reușit să îndeplinească ambiția de a realiza un stoc de clădiri complet neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și cu o eficiență energetică mare, în conformitate cu obiectivul Acordului de la Paris.

Comisia Europeană ar trebui să înăsprească cadrul de reglementare și să introducă standarde minime de performanță energetică, vizând clădirile care stau cel mai prost la acest capitol. Acest cadru ar trebui să prevadă un sprijin financiar și tehnic adecvat pentru a depăși barierele de implementare, să includă și asistență pentru gospodăriile cu venituri mici.

„Renovarea clădirilor, combinată cu măsuri de stimulare ecologică, este o modalitate sigură de a reporni economia după criza COVID. Inițiativa Valul Renovare [Renovation Wave Initiative], ce urmează să fie prezentată de Comisia Europeană, ar trebui să se asigure că clădirile își fac partea în efortul de a limita creșterea temperaturii”, a adăugat Concari Coppola.

Raportul privind maximizarea potențialului de eficiență energetică a stocului de clădiri al UE, adoptat în plenul Parlamentului European, va contribui la dezbaterile politice privind Inițiativa Valul Renovare, despre care se crede că va fi prezentată la jumătatea lunii octombrie, susțin reprezentanții coaliției Climate Action Network Europe.