BiodiversitateEconomieȘtiri

Ziua Mondială a Mediului: Europa vrea să fie primul continent neutru climatic până în 2050. Este timpul pentru natură

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, celebrată anual pe data de 5 iunie, Uniunea Europeană transmite un mesaj în care atrage atenția asupra necesității urgente de a proteja și restabili ecosistemele naturale, afirmând că prin aceste lucru este protejată și sănătatea umană și economia.

Ediția din acest an a Zilei Mondiale a Mediului este dedicată naturii și biodiversității, temă aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru a sublinia legătura dintre umanitate și natură în contextul pandemiei COVID-19.

“Pierderea biodiversității este una dintre cele mai grave amenințări cu care ne confruntăm astăzi”, se afirmă într-un comunicat al Consiliului European, în care se precizează că aproximativ un milion de specii sunt amenințate cu dispariția.

“Există o nevoie urgentă de a proteja și restabili sănătatea ecosistemelor noastre. Prin protejarea naturii, protejăm și sănătatea umană și economiile noastre”.

“Liderii UE s-au angajat să transforme economia și societatea Europei până în 2050. Atingerea neutralității climatice până în 2050 este o parte importantă a eforturilor UE de a proteja mediul și planeta noastră”.

“Legislația de mediu a UE este printre cele mai avansate din lume, dar rămân multe de făcut pentru a inversa pierderea biodiversității și pentru a combate schimbările climatice”.

“Generațiile tinere vor juca un rol esențial în construirea unei UE mai neutre din punct de vedere climatic și mai sustenabile”, se mai afirmă în comunicat.

“O societate grijulie înseamnă a avea grijă de oameni și de natură. Redresarea noastră după COVID-19 va fi ancorată în ambițiile noastre verzi: de a face Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Este timpul pentru natură”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.