• Despre
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • greendeal.ro
 • Energie curată
 • Economie
 • Biodiversitate
 • Agricultură sustenabilă
 • Lanț alimentar
 • Stoparea poluării
 • Finanțare
 • Analize și opinii
 • CĂUTARE
 • Vlad Popescu, CEO Norofert Group: ”Văd o creştere a suprafeţelor cultivate ecologic în următorii 3 ani”

  GreenDeal.ro GreenDeal.ro -

  Văd o creştere a supra­feţelor cultivate eco­logic în următorii trei ani, pentru că Green Deal va atrage mai mulţi produ­cători spre acest sector. Este declarația făcută de Vlad Popescu, CEO al Norofert Group, producător de inputuri agricole organice, care a cumpărat în acest an o fermă de 1.000 de hectare în judeţul Teleorman, suprafaţă pe care vrea să o cultive în sistem ecologic. Antreprenorul din agribusiness are în plan să parieze pe această nişă în următorii ani şi chiar să facă produse procesate, pentru că a observat că cererea este în creştere.

  „Vom mări suprafeţele cultivate în sistem ecologic în anii ce urmează şi vrem să ajungem să avem şi capa­cităţi de procesare, pentru că vrem să aducem plusva­loare în business prin produse finite sau semi-finite. Văd o creştere a supra­feţelor cultivate eco­logic în următorii trei ani, pentru că Green Deal va atrage mai mulţi produ­cători spre asta. În următorii cinci ani, sper să văd şi o înclinare către procesare a acestora“, a spus Vlad Popescu în cadrul emisiunii ZF Agropower.

  Antreprenorul afirmă că agricultura ecologică este un sistem de a cultiva mult mai profitabil, pentru că plantele după recoltă, în cazul cerealelor şi oleaginoaselor, au preţuri cu 30-40% mai mari decât ale celor cultivate în sistem convenţional. „Partea bună este că în ultimii ani şi costurile pentru cultivarea unui hectar în sistem ecologic au scăzut şi se apropie de costurile pe care le avem în agricultura tradiţională“, a întărit el.

  Vlad Popescu spunea anterior că nişa pe care a început să o exploateze încă din 2015 – îngrăşăminte ecologice – s-a dovedit a fi un pariu câştigător. Astfel, antreprenorul afirma că noua linie de business deschisă în 2021, de agricultură ecologică, vine în completarea core businessului lor. În acest context, fiind producători de inputuri ecologice, costurile pe hectar sunt mult mai mici.

  Acesta a spus că sunt şi aspecte la care fermierii din agricultura ecologică trebuie să fie atenţi: utilizarea substanţelor certificate ecologic, urmărirea unei trasabilităţi impuse de lege, care certifică întreg lanţul ecologic, de la însămânţare până la produsul finit. Mai mult, el susţine că din punct de vedere birocratic, agricultura ecologică impune o urmărire mult mai atentă a documentelor de producţie şi vânzare a cerealelor, pentru că inspecţiile impuse de organismele de certificare ecologică sunt o măsură suplimentară şi obligatorie pentru asigurarea trasabilităţii în sistemul ecologic.

  Din fericire, el precizează că în ultimii ani a observat o creştere a producţiei pe hectar în sistem ecologic. Totodată, el spune că a crescut foarte mult consumul de îngrăşăminte ecologice în ultimii ani, dar şi suprafeţele cultivate ecologic. Însă, din suprafaţa agricolă a României, agricultura ecologică reprezintă doar 3% din total.

  Norofert Group a raportat venituri de 24,4 mililoane de lei pentru anul 2020, în creştere cu 64% faţă de 2019 şi un profit net de 6,3 milioane de lei, plus 36%.

  Te-ar mai putea interesa

  ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Jean Ionescu, Corteva: ”Am dezvoltat o aplicație prin care fermierii pot vinde credite de carbon pe piața liberă” Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice

  Ultimele știri

  Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu Experți: UE trebuie să se analizeze cu atenție potențialele efecte globale ale politicilor agricole verzi Studiu: România, printre cele mai scăzute emisii de CO2 per capita în UE