Agricultură sustenabilăImportantȘtiri

Vasile Iosif, AIPROM: Fermierii români folosesc o cantitate de 3-4 ori mai mică de substanță activă față de media UE

Pactul Verde va avea un impact asupra producătorilor agricoli români. Este concluzia la care a ajuns Vasile Iosif, președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM, în cadrul dezbaterii “Agricultura în Green Deal. Riscuri și Oportunități”, organizată de grupul AgroInteligența-BTVideo.

Reducerea consumului de pesticide cu 50% până în 2030 este unul din punctele principale ale Pactului Verde. Acest target va fi greu de atins, pentru că pierderile de producție cauzate de agenții de dăunare sunt, în acest moment, de 40% din total. Sau, mai precis, 220 de miliarde de dolari anual.

“Industria noastră consideră că Comisia Europeană nu a acordat atenție suficientă și nu a evaluat impactul negativ pe care aceste măsuri le-ar avea asupra fermierilor, iar o abordare egalitaristă a reducerii consumului de pesticide în toate statele membre este contraproductivă și discriminatorie. România folosește astăzi circa 700 de grame de substanță activă de pesticid pe hectar, o cantitate de 3-4 ori mai mică față de consumul mediu european”, a arătat Vasile Iosif.

Președintele AIPROM crede însă că, pe lângă riscuri, există și oportunități pentru fermieri și pentru viitorul agriculturii din România. “Inovația este o parte importantă a soluției pentru o agricultură durabilă și produse sănătoase într-o societate care respectă mediul. Companiile noastre vor căuta să aducă produse de protecție a plantelor care să aibă un profil ecologic, să folosim bio-pesticidele, tehnologiile de precizie, dar aceste măsuri trebuie stimulate și prin Politica Agricolă Comună”, a completat Vasile Iosif.