EconomieȘtiriStoparea poluării

Ursula von der Leyen, criticată pentru promovarea unei agende ecologice și neglijarea priorităților tradiționale creștin-democrate

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se confruntă cu nemulțumiri tot mai mari în cadrul propriei familii politice, fiind acuzată că este prea dornică să promoveze politici ecologice și nu acordă suficientă atenție priorităților tradiționale creștin-democrate, relatează publicația online Politico.

Nemulțumirile din rândurile Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European, au ieșit la iveală joi, când Dennis Radtke, un europarlamentar din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formațiune din care face parte și Ursula von der Leyen, a publicat, în cotidianul german Die Welt, un editorial deosebit de critic la adresa șefei Comisiei Europene.

Radtke a acuzat-o pe colega sa de partid, Ursula von der Leyen, că promovează o politică “titluri spontane și/sau solemne, pentru exterior, comunicare greșită sau deficitara, prin ignorarea ideilor propriei familii politice”, precum și “ignorarea completă a vieții interioare a propriei familii politice”.

“Dacă trebuie sa se schimbe Europa, atunci și Ursula von der Leyen trebuie sa se schimbe”, susține Radtke.

“Șefa Comisiei Europene joaca un rol-cheie în legătură cu evoluțiile din cadrul UE, care se confruntă cu provocări majore. Dar, în aceste câteva luni de mandat, a avut puține contribuții privind gestionarea situațiilor complicate”, a mai afirmat europarlamentarul german, care a adăugat că și-a dori ca atunci când se discuta de obiective majore, cum ar fi Pactul Ecologic, “să fie abordate și temerile existențiale ale angajaților din industrii, ale firmelor și fermierilor”.

Alți europarlamentari și oficiali ai PPE au spus că, deși Radtke a fost prea dur, comentariile sale rezonează cu unii membri ai grupului PPE, în special cu membrii CDU, Partidul Popular din Spania și Forza Italia.

„Cunosc mulți colegi care 100% ar putea subscrie la aceste comentarii”, a afirmat un membru al PPE.

Fost ministru al Apărării, von der Leyen, și-a petrecut toată cariera politică în Germania și a fost selectată de liderii țărilor UE să preia șefia Comisiei Europene în detrimentul candidatului oficial al PPE, Manfred Weber, liderul grupului popularilor europeni în Parlamentul European.

De la preluarea mandatului, în decembrie anul trecut, von der Leyen a urmărit ceea ce mulți din PPE consideră o agendă excesiv de progresistă. Criticii ei o acuză că neglijează politicile pro-business și consolidarea economiei.

Un membru al PPE a declarat că afirmațiile lui Radtke reprezintă un „apel de trezire”.

„Mergem prea departe cu entuziasm verde”, a subliniat politicianul.

Dar alți europarlamentari din cadrul PPE au minimizat criticile la adresa șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și au afirmat că Pactul Ecologic și prioritățile sale bugetare au alimentat o dezbatere necesară în cadrul unui grup care s-a străduit să găsească o nouă narațiune generală și felul în care să se poziționeze pe probleme majore, precum protecția mediului.