ȘtiriStoparea poluării

Una dintre cele mai importante organizații internaționale de endocrinologie salută strategia UE privind substanțele chimice

The Endocrine Society, una dintre cele mai importante organizații profesionale din domeniul endocrinologiei, a salutat noua Strategie UE pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice și măsurile sale de protejare a publicului de substanțele chimice care afectează sistemul endocrin. Strategia a fost publicată la mijlocul lunii octombrie de Comisia Europeană și este un element central al Pactului Ecologic European.

Strategia este concepută ca fundația celui mai amplu proces de actualizare a reglementărilor chimice europene din ultimul deceniu și ceva. Strategia chimică are drept scop să identifice pericolele generate de substanțele chimice cu efecte asupra sistemului endocrin, inclusiv măsuri stricte pentru a preveni utilizarea acestora în produsele de larg consum. În plus, strategia prevede cerințe mai stricte pentru substanțele chimice care afectează sistemul endocrin în toate legislațiile relevante și accelerarea dezvoltării și adoptării unor metode de testare mai bune.

“Substanțele chimice care afectează sistemul endocrin au legătură cu probleme grave de sănătate, cum ar fi infertilitate, diabet, obezitate, cancer și probleme privind dezvoltarea creierului”, a declarat Barbara Demeneix, președintele grupului consultativ pentru produse chimice perturbatoare în cadrul The Endocrine Society. „Suntem încântați să vedem că Comisia Europeană a făcut acest prim pas important pentru a proteja în continuare publicul de expunerea la substanțele chimice care afectează sistemul endocrin cu noua sa strategie chimică. Acum avem nevoie de mai multe detalii și acțiuni concrete pentru a proteja sănătatea publică și a reduce la minimum expunerea consumatorilor la aceste substanțe chimice periculoase”.

De asemenea, Comisia Europeană s-a angajat să introducă dispoziții pentru evaluarea amestecurilor neintenționate și va evalua modul cel mai bun de abordare a efectelor amestecului de substanțe în viitor.

Mai mult, strategia chimică acordă prioritate măsurilor de control pentru substanțele de tip poli și perfluoroalchil (PFAS). Aceste substanțe chimice artificiale care afectează sistemul endocrin s-au infiltrat în ape și în alimente și pot persista în mediu și în corpul nostru o perioadă lungă de timp. Expunerea la susbtanțe de tip PFAS este legată de probleme de sănătate, cum ar fi colesterol ridicat, afectează funcția tiroidiană și imunitatea.

Organizația a făcut de mai muți ani presiuni pentru adoptarea de politici bazate pe știință pentru a reglementa substanțele chimice care afectează sistemul endocrin, care imită, blochează sau interferează cu hormonii corpului.

“Ne bucurăm că Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a adopta o abordare bazată pe pericole pentru a reglementa aceste substanțe chimice dăunătoare. Cu toate acestea, caracteristicile practice și pașii de implementare vor fi importanți, iar The Society îndeamnă Comisia să clarifice aceste detalii pentru a permite acțiuni concrete fără întârziere”, se afirmă într-un comunicat al organizației.

O serie de analize economice au constatat că expunerile la substanțele chimice care afectează sistemul endocrin pot costa UE peste 157 de miliarde de euro pe an.

Organizația Endocrine Society va continua să monitorizeze progresul propunerilor legislative pentru a se asigura că acestea sunt eficiente în minimizarea expunerii la substanțele chimice care afectează sistemul endocrin.

Organizația The Endocrine Society este cea mai veche și mai mare organizație din lume care reunește medici și oameni de știință din domeniul endocrinologiei. Organiazția are peste 18.000 de membri, inclusiv oameni de știință, medici, educatori, asistente medicale și studenți din 122 de țări.