Un ministru polonez se declară surprins de lipsa de sprijin pentru energia nucleară în cadrul Pactului Ecologic European
Ministrul polonez al Climei, Michal Kurtyka, a trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene în care reafirmă angajamentul Poloniei față de obiectivul atingerii neutralității climatice până în 2050, însă se declară și surprins de lipsa de sprijin european pentru energia nucleară în cadrul Pactului Ecologic European.
Oficialul polonez, exprimându-și aprecierea pentru eforturile Comisiei Europene (CE) de a susține tranziția către sisteme energetice neutre din punct de vedere climatic, a dat asigurări că Polonia susține pe deplin această paradigmă și se străduiește constant să își adapteze treptat sectorul energetic la acest obiectiv.
Totodată, în scrisoarea deschisă adresată către Kadri Simons, comisarul UE pentru energie, și vicepreședinții UE, Frans Timmermans și Valdis Dombrovskis, Kurtyka a afirmat că toate tehnologiile disponibile cu emisii reduse de carbon care ar putea ajuta la realizarea unei Europe neutre din punct de vedere climatic până în 2050 ar trebui să fie susținute.
“De aceea, am fost surprinși când energia nucleară nu a fost reflectată în ultimele politici ale UE, inclusiv în Pactul Ecologic European, în timp ce locul său în taxonomia UE este încă pus la îndoială”, a adăugat oficialul polonez în scrisoarea deschisă de la finalul lunii iunie.
Kurtyka a menționat că, într-un moment în care jumătate din țările UE utilizează sau intenționează să utilizeze energia nucleară ca parte a tranziției lor energetice, această tehnologie – care asigură aproape jumătate din producția de energie cu emisii reduse în UE – este exclusă de la finanțare prin intermediul programelor de sprijinire a tranziției energetice. Aceasta înseamnă că nu există tratament egal în sectorul energetic.
“Privarea sectorului nuclear de oportunități de investiții legate de transformarea ecologică este incompatibilă cu principiul suveranității energetice a statelor membre și încalcă obligațiile derivate din Tratatul Euratom privind promovarea dezvoltării sectorului nuclear al UE”, a adăugat el.
“Fără a pune sub semnul întrebării transformarea ecologică, dar punând o întrebare fundamentală cu privire la direcția și principiile sale generale în planul tehnologie, aș dori să subliniez încă o dată rolul necesar pe care energia nucleară trebuie să îl joace în sistemele de energie curată”, a mai afirmat el.
“Prin urmare, invităm Comisia Europeană, în calitate de garant al tratatelor, inclusiv Tratatul Euratom, să se asigure că politica energetică și climatică a UE este dezvoltată într-un mod neutru din punct de vedere tehnologic și pe baza dovezilor, inclusiv în privința activităților desfășurate în cadrul Pactului Ecologic European și Pachetului de finanțare durabilă”, a subliniat oficialul polonez.