BiodiversitateEconomieEnergie curatăFinanțareȘtiri

UE și BERD se alătură eforturilor pentru stimularea finanțărilor ecologice în țările Parteneriatului Estic

Uniunea Europeană (UE) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-au intensificat sprijinul pentru investiții ecologice și reziliență climatică în Egipt, Maroc și țările Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina), potrivit MSN.

UE acordă un total de 61,3 milioane de euro sub formă de subvenții pentru a sprijini trei programe BERD care ajută întreprinderile să investească în eficiență energetică, să-și reducă amprenta de carbon, să introducă tehnologii ecologice inovatoare, să sprijine economia circulară și să îmbunătățească cadrele juridice pentru investiții în eficiența energetică și a resurselor.

Finanțarea climatică este un instrument crucial pentru investițiile ecologice, pentru creșterea consumului de energie regenerabilă și pentru construirea unui viitor cu emisii reduse de carbon, în special într-un moment în care pandemia de coronavirus și scăderea prețurilor la combustibilii fosili amenință progresul acțiunilor climatice. BERD și UE, via Team Europe, se angajează să accelereze o redresare ecologică în țările în care sprijină proiecte

În regiunea Parteneriatului Estic, 15,4 milioane de euro din inițiativa EU4Climate vor fi canalizate prin intermediul programului Centrul de Transferuri de Finanțe și Tehnologie pentru Schimbările Climatelor (FINTECC) al BERD către clienții din sectorul corporativ prin subvenții de investiții, asistență tehnică și oferta de bonuri de inovare climatică, care se așteaptă să accelereze adoptarea tehnologiilor climatice inovatoare și a practicilor de afaceri durabile.

Olivér Várhelyi, comisarul Uniunii Europene pentru Vecinătate și Extindere, a declarat: „Cooperarea noastră de lungă durată cu BERD este extrem de valoroasă, inclusiv în domeniul finanțelor ecologice, unde banca are o experiență importantă. În Egipt și Maroc, precum și în țările Parteneriatului Estic, sprijinul nostru comun va contribui la intensificarea investițiilor în materie de eficiență energetică și energie regenerabilă în sectorul privat, contribuind astfel la clădirea unor economii durabile”.

BERD este un pionier în finanțarea proiectelor care promovează energia regenerabilă și combate schimbările climatice. Până în prezent, BERD a semnat 34 de miliarde de euro în investiții ecologice, a finanțat peste 1.900 de proiecte ecologice și a eliminat peste 102 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon, se afirmă într-un comunicat al Comisiei Europene.