• Despre
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • greendeal.ro
 • Energie curată
 • Economie
 • Biodiversitate
 • Agricultură sustenabilă
 • Lanț alimentar
 • Stoparea poluării
 • Finanțare
 • Analize și opinii
 • CĂUTARE
 • UE pariază pe hidrogenul curat pentru a decarboniza și revigora economia europeană

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Comisia Europeană a dezvăluit miercuri planurile pentru sistemul energetic al viitorului și pentru hidrogenul curat, care au drept scop să permită Europei să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Însă noile strategii prezentate de Executivul UE prevăd o eliminare treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili, lucru ce va nemulțumi activiștii pentru mediu și europarlamentari verzi.

  Europa trebuie să își transforme sistemul energetic, care generează 75 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE, afirmă Comisia Europeană, adăugând că strategiile UE privind integrarea sistemelor energetice și pentru hidrogen, adoptate pe data de 8 iulie vor deschide calea către un sector energetic mai eficient și mai interconectat, impulsionat de dublul obiectiv al unei planete mai curate și al unei economii mai puternice.

  Cele două strategii prezintă o nouă agendă privind investițiile în energie curată, în conformitate cu pachetul de măsuri al Executivului UE privind redresarea economică Next Generation EU și cu Pactul ecologic european.

  Integrarea sistemului energetic

  Strategia UE privind integrarea sistemului energetic va furniza cadrul pentru tranziția către o energie verde. Actualul model, în care consumul de energie în sectorul transporturilor, al industriei, al gazelor și al clădirilor are loc în diferite compartimente – fiecare cu lanțuri valorice, norme, infrastructură, planificare și operațiuni separate – nu poate asigura neutralitatea climatică până în 2050 într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor; costurile schimbătoare ale soluțiilor inovatoare trebuie să fie integrate în modul în care ne exploatăm sistemul energetic. Este necesar să se creeze noi legături între sectoare și să se valorifice progresele tehnologice.

  Acest sistem conectat și flexibil va fi mai eficient și va reduce costurile suportate de societate. De exemplu, acest lucru înseamnă un sistem în care energia electrică care alimentează autoturismele Europei ar putea proveni din panourile solare de pe acoperișuri, în timp ce clădirile sunt aprovizionate cu căldură provenind de la o fabrică din apropiere, iar fabrica este alimentată cu hidrogen curat, obținut din surse de energie eoliană offshore.

  Strategia se bazează pe trei piloni principali:

  Strategia stabilește 38 de acțiuni pentru crearea unui sistem energetic mai integrat. Printre acestea se numără revizuirea legislației existente în domeniul energiei, sprijinirea financiară sau cercetarea și utilizarea de noi tehnologii și instrumente digitale, orientări pentru statele membre cu privire la măsurile fiscale și eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili, reforma guvernanței pieței și planificarea holistică a infrastructurii, precum și o mai bună informare a consumatorilor.

   

  Strategia privind hidrogenul

  Într-un sistem energetic integrat, hidrogenul poate sprijini decarbonizarea industriei, a transporturilor, a generării de energie și a clădirilor în întreaga Europă, afirmă Executivul UE. Strategia europeană privind hidrogenul abordează modul de transformare a potențialului acestuia în realitate, prin investiții, reglementare, crearea de piețe și cercetare și inovare.

  Hidrogenul poate alimenta și sectoare care nu sunt potrivite pentru electrificare și poate asigura stocarea în vederea echilibrării fluxurilor variabile de energie din surse regenerabile, însă acest lucru poate fi realizat numai prin acțiuni coordonate între sectorul public și cel privat, la nivelul UE. Prioritatea este dezvoltarea hidrogenului regenerabil, produs folosind în principal energia eoliană și solară. Cu toate acestea, pe termen scurt și mediu sunt necesare alte forme de hidrogen cu emisii scăzute de carbon pentru a reduce rapid emisiile și pentru a sprijini dezvoltarea unei piețe viabile.

  Această tranziție treptată va necesita o abordare etapizată:

  Pentru a contribui la realizarea acestei strategii, Comisia Europeană lansează Alianța europeană pentru hidrogen curat, formată din lideri ai industriei, miniștri naționali și regionali și reprezentanți ai societății civile și ai Băncii Europene de Investiții. Alianța va institui un portal de investiții pentru o producție mai mare și va sprijini cererea de hidrogen curat în UE.

  Strategiile adoptate astăzi vor consolida Pactul verde european și redresarea ecologică, înscriindu-ne ferm pe traiectoria de decarbonizare a economiei până în 2050. Noua economie bazată pe hidrogen poate fi un motor de creștere care să ne ajute să trecem peste neajunsurile economice cauzate de COVID-19”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european.

  Te-ar mai putea interesa

  Europa are nevoie de investiții de aproape 3 trilioane de euro pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 – studiu Grecia vrea să folosească fondurile UE de redresare post-coronavirus pentru infrastructura energetică verde AIE: COVID-19 amenință obiectivele ecologice și energetice ale UE

  Ultimele știri

  ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu