EconomieFinanțareȘtiri

UE investește 2,2 miliarde EUR în proiecte de transport considerate esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic

Sursa: IRCTC

Comisia Europeană a anunțat joi investiții de 2,2 miliarde de euro în proiecte-cheie de transport considerate esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic, fiind finanțate proiecte care consolidează rețeaua feroviară, trecerea la combustibili mai ecologici pentru transporturi și dezvoltarea infrastructurii pentru pentru combustibili alternativi, se arată într-un comunicat al Executivului UE.

Pentru a sprijini redresarea economică durabilă în toate statele membre, Comisia Europeană a ales 140 de proiecte-cheie de transport.

„Contribuția UE în cuantum de 2,2 miliarde EUR la această infrastructură de transport esențială va contribui la impulsionarea redresării; ne așteptăm ca această contribuție să genereze investiții în valoare de 5 miliarde EUR. Investim în diferite tipuri de proiecte, cum ar fi transportul pe căi navigabile interioare, conexiunile multimodale, combustibilii alternativi sau infrastructura feroviară de mari dimensiuni. Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) este unul dintre instrumentele noastre esențiale pentru crearea unui sistem de transport rezilient și rezistent la crize, care este vital în prezent, dar și pe termen lung”, a afirmat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean,

Prin intermediul acestui buget UE își va îndeplini obiectivele în materie de climă prevăzute de Pactul ecologic european. În mod deosebit se pune accent pe proiectele ce consolidează rețeaua de cale ferată din Europa, inclusiv legăturile transfrontaliere și conexiunile cu porturi și aeroporturi.

De asemenea, transportul pe căile navigabile interioare este stimulat printr-o capacitate mai mare și prin conexiuni multimodale mai bune la rețelele rutiere și feroviare.

În sectorul maritim se acordă prioritate proiectelor de transport maritim pe distanțe scurte, bazate pe combustibili alternativi, precum și instalării de surse de alimentare la țărm cu energie electrică în vederea reducerii emisiilor provenite de la navele care staționează în porturi.

UE va investi în total 1,6 miliarde EUR în 55 de proiecte de infrastructură feroviară care vizează rețeaua centrală transeuropeană de transport (TEN-T).

Printre aceste proiecte se numără proiectul Rail Baltica, care integrează statele baltice în rețeaua feroviară europeană, precum și tronsonul transfrontalier al liniei de cale ferată dintre Dresda (Germania) și Praga (Cehia), cât și modernizarea liniei de cale ferată Gara de Nord București – Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Nouă proiecte, ce vor beneficia de fonduri în valoare de peste 49,8 milioane EUR, vor contribui la dezvoltarea unui sistem feroviar interoperabil în UE și la operarea continuă a trenurilor pe întregul continent prin intermediul Sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS). Modernizarea locomotivelor și a liniilor de cale ferată cu sistemul european unificat de control și comandă al trenului va spori siguranța, va reduce timpul de călătorie și va optimiza utilizarea liniilor de cale ferată.

UE va sprijini, de asemenea, trecerea la combustibili mai ecologici pentru transporturi (19 proiecte), cu aproape 142 milioane EUR. O serie de proiecte implică transformarea navelor astfel încât acestea să poată funcționa cu gaz natural lichefiat (GNL), precum și instalarea infrastructurii corespunzătoare în porturi.

În ceea ce privește transportul rutier, va fi dezvoltată infrastructura pentru combustibili alternativi, prin instalarea a peste 17.000 de puncte de încărcare în cadrul rețelei rutiere și prin introducerea a 355 de autobuze noi.

Proiectele au fost selectate pentru finanțare prin intermediul a două cereri de propuneri competitive lansate în octombrie 2019 (cererea obișnuită de propuneri MIE – Transporturi) și în noiembrie 2019 (cererea de propuneri privind mecanismul de finanțare mixtă pentru transporturi în cadrul MIE).

Per ansamblu, în cadrul programului MIE sunt disponibile pentru granturi 23,2 miliarde EUR din bugetul UE pentru perioada 2014-2020 în vederea cofinanțării de proiecte privind rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) în statele membre ale UE. Începând din 2014, primul an de programare pentru MIE, și până în prezent, prin acest program au fost sprijinite 794 de proiecte în sectorul transporturilor, în valoare totală de 21,1 miliarde EUR.