UE vrea să schimbe legislația privind substanțele chimice utilizate ca agenți frigorifici
Uniunea Eurpeană are în vedere să schimbe legislația privind substanțele chimice utilizate ca agenți frigorifici. Măsura vine după ce înlocuirea vechii tehnologii de răcire s-a dovedit că este de asemenea periculoasă pentru mediu. Mai mult, cererea de echipamente de răcire – frigidere, combine frigorifice, aere condiționate, a explodat în ultimii ani. Este nevoie, astfel, de o legislație actualizată care să aibă în vedere și prioritățile ”verzi” din Green Deal.
Legislația UE privind gazele fluorurate, adoptată în 2014, necesită o revizuire „pentru a spori ambițiile în conformitate cu Pactul Verde european” și pentru a „preveni mai bine” o creștere continuă a importurilor ilegale din China, a declarat un oficial UE pentru portalul de știri euractiv.com.
Cererea de gaze fluorurate, o categorie de substanțe chimice utilizate ca agenți frigorifici, a crescut constant de când au fost introduse, la începutul anilor 1990, pentru a înlocui clorofluorocarburile (CFC) care distrugeau stratul de ozon. Dar gazele fluorurate se numără, de asemenea, printre cele mai puternice gaze cu efect de seră, iar acum din această cauză, se încearcă eliminarea lor.
Emisiile de gaze fluorurate au crescut cu aproximativ 70% între 1990 și 2014 și au atins un nivel global maxim în 2015. În prezent, acestea reprezintă 2,5% din emisiile totale de gaze cu efect de seră din UE, potrivit Agenției Europene de Mediu.
Se preconizează ca UE va revizui legislația privind gazele fluorurate până la sfârșitul anului 2021, când Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere legislativă pe această temă. O consultare publică va avea loc până pe 29 decembrie 2020 pentru a explora dacă există mai multe alternative ecologice.
„În acest stadiu, nu putem spune dacă va fi posibil să evităm complet emisiile de gaze fluorurate până în 2050, mai ales că, în unele cazuri, gazele fluorurate pot fi încă emise de echipamente și produse vechi, de exemplu în depozitele de deșeuri”, a spus oficialul.
În 2021, Comisia va prezenta o propunere pentru un sistem informatic vamal unic, care va înlocui controalele manuale cu un sistem de urmărire în timp real, care ar urma să devină obligatoriu în toate statele membre ale UE până în 2024.