UE: 25% din terenurile agricole din Europa să fie utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030
Un sfert din terenurile agricole din Uniunea Europeană vor fi dedicate agriculturii ecologice până în 2030, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.
Executivul UE a prezentat, pe 25 martie, un plan de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, al cărei obiectiv principal este acela de a stimula producția și consumul de produse ecologice. În prezent, doar aproximativ 8,5 % din suprafața agricolă din UE este cultivată în mod ecologic.
Totodată, în acest moment, doar aproximativ 7,5 miliarde de euro sau 1,8% din fondurile alocate prin Politica agricolă comună (PAC) sunt alocate pentru agricultura ecologică. Însă viitoarea PAC va include programe ecologice, care vor fi susținute de un buget de 38-58 de miliarde EUR, pentru perioada 2023-2027.
Planul prezentat de Comisia Europeană cuprinde un 23 de acțiuni structurate în jurul a trei axe: – stimularea consumului, sporirea producției și îmbunătățirea în continuare a sustenabilității sectorului – pentru a asigura o creștere echilibrată a acestuia.
„Pentru a atinge obiectivul de 25% din agricultura ecologică, trebuie să ne asigurăm că cererea determină creșterea sectorului, luând în considerare diferențele semnificative dintre sectoarele organice ale fiecărui stat membru”, a spus Wojciechowski.
Având în vedere diferențele dintre țările UE în ceea ce privește agricultura ecologică, fiecare stat membru este încurajat să-și dezvolte propriul plan de acțiune pentru a-și satisface nevoile specifice, în timp ce lucrează pentru atingerea obiectivului european.
Între statele membre există diferențe semnificative în ceea ce privește ponderea terenurilor agricole utilizate în prezent pentru agricultura ecologică, care variază de la 0,5 % la 26%. Austria se clasează pe primul loc în Europa în această privință, cu cu 26% din terenurile sale agricole deja dedicate agriculturii ecologice, în timp ce în țări precum România, Bulgaria, Olanda, Polonia sau Malta, ponderea terenurilor dedicate agriculturii ecologice este doar 3% sau chiar mai puțin.
Producția ecologică aduce o serie de beneficii importante: câmpurile cultivate în mod ecologic prezintă cu circa 30 % mai multă biodiversitate, animalele crescute în mod ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare și primesc mai puține antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari și sunt mai rezilienți, iar consumatorii știu exact ce obțin, datorită logoului UE pentru produse ecologice. Planul de acțiune este în conformitate cu Pactul verde european, cu strategia „De la fermă la consumator” și cu Strategia privind biodiversitatea, se arată într-un comunicat al Executivului UE.