EconomieEnergie curatăFinanțareȘtiri

Ucraina dorește să se alăture Pactului Ecologic European

Sursa: European Union

Guvernul Ucrainei a elaborat propuneri preliminare pentru o foaie de parcurs privind participarea Ucrainei la Pactul Ecologic European, a anunțat vicepremierul pentru Integrarea europeană și euro-atlantică de la Kiev, Olha Șefanișina, pe 10 august, potrivit agenției publice de știri UkrinForm.

Problema a fost discutată în cadrul unei reuniuni a unui grup de lucru prezidat de Olha Șefanișina.

Propunerile au fost pregătite cu participarea reprezentanților diverselor ministere de la Kiev, oamenilor de afaceri, membrilor societății civile și experților, potrivit Guvernului.

“Plănuim să ne consolidăm domeniile de cooperare la Summit-ul Ucraina-UE din luna octombrie, în cadrul implementării Pactului Ecologic European. Sperăm că acest lucru va contribui și la consolidarea cooperării cu UE în cadrul programelor existente și vom începe să lucrăm pe tema noilor mecanisme de finanțare verde și climatică pentru Ucraina”, a explicat vicepremierul.

Următoarele domenii sunt considerate priorități ale Ucrainei în cadrul Pactului Ecologic European: îmbunătățirea eficienței energetice a economiei, transformarea echitabilă a sectorului carbonifer, dezvoltarea hidrogenului și a energiei regenerabile, dezvoltarea sistemului național de tranzacții comerciale pentru emisiile de gaze cu efect de seră, agricultura durabilă, digitalizarea economiei, îmbunătățirea impactului ecologic al transporturilor, cooperarea științifică etc.

Vicepremierul a menționat că Ucraina ar trebui să participe la punerea în aplicare a Pactului Ecologic European prin actualizarea anexelor Acordului de asociere. Noile reglementări nu ar trebui să creeze obstacole în calea integrării producătorilor ucraineni în lanțurile de producție industrială din UE, iar comerțul ar trebui să se dezvolte în conformitate cu angajamentele comune din Acordul de asociere și reglementările Organizației Mondiale a Comerţului.