EconomieȘtiri

Timmermans: UE va impune o taxă pe carbon la frontiere țărilor extracomunitare care refuză să-și reducă emisiile

Frans Timmermans (Twitter)

Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Ecologic European, a declarat recent că Uniunea Europeană intenționează să introducă o taxă pe carbon la frontiere pentru importurile din țările extracomunitare care nu iau măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Mecanismul, care ar putea fi prezentat în luna iunie, are rolul de a proteja industria europeană de importurile de produse din țări în care costurile de producție sunt mai reduse ca urmare a legislației mai permisive în ceea ce privește protecția mediului.

„Este o chestiune de supraviețuire a industriei noastre. Deci, dacă alții nu se vor mișca în aceeași direcție, va trebui să protejăm Uniunea Europeană împotriva denaturării concurenței și împotriva riscului de relocare a emisiilor de carbon”, a afirmat Timmermans, la un eveniment online găzduit de firma de consultanța Global Counsel.

Oficialul european și-a exprimat speranța că și alte țări poluante vor adopta în curând politici de tarifare a carbonului similare cu Sistemul European de Tranzacționare a Emisiilor (EU ETS).

Oficialii UE se tem că unele firme din Europa ar putea fi tentate să relocheze producția în țări extracomunitare pentru a evita costurile generate de politicile de protecție a mediului și reduce a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Executivul UE intenționează să prezinte anul acesta un pachet major de politici de reducere a emisiilor cu 55% până 2030, care însă va genera costuri mai mari pentru industrie și obiective mai riguroase în materie de energie regenerabilă.

„Companiile vor începe să simtă impactul politicii climatice ca niciodată până acum. Acesta este exact motivul pentru care trebuie luate în considerare măsurile de ajustare la frontiere pentru carbon”, a declarat Simone Tagliapietra, cercetător la institutul de reflecție Bruegel din Belgia.

Industria europeană și-a manifestat deja temerile cu privire la competiția mai ieftină din partea unor țări extracomunitare unde costurile de mediu sunt mult mai reduse.