EconomieEnergie curatăȘtiri

Timmermans: Comisia Europeană „nu va sta în calea” țărilor care aleg să construiască noi centrale nucleare

Sursa: Nuclearelectrica

Comisia Europeană “nu va sta în calea” țărilor care aleg să construiască noi centrale nucleare, a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte al Executivului UE, responsabil pentru Pactul Ecologic European, care a avertizat totuși asupra costurilor de-a lungul întregului ciclu de viață al acestei tehnologii, “ceea ce înseamnă că veți fi blocat cu aceasta mult, mult, mult timp”, a relatat portalul Euractiv.

Comisia Europeană menține o abordare neutră din punct de vedere tehnologic în ceea ce privește energia nucleară și va rămâne pe această poziție agnostică, a declarat Timmermans.

“Marele avantaj al energiei nucleare este  desigur, faptul că nu generează emisii”, a afirmat oficialul european pe 26 octombrie, într-o dezbatere online cu Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

“Dacă ajungeți la concluzia că aceasta este cea mai bună opțiune, Comisia cu siguranță nu vă va sta în cale”, a spus el când a fost întrebat de Birol despre opiniile sale privind energia nucleară.

Declarația lui Timmermans sugerează că Executivul UE nu va bloca acordare de ajutoare de stat pentru noile proiecte nucleare din Polonia și Cehia, țări care și-au exprimat interesul pentru utilizarea acestei tehnologii ca modalitate de îndeplinire a obiectivelor UE în privința combaterii schimbărilor climatice.

Săptămâna trecută, Varșovia a anunțat că va solicita aprobarea UE pentru construirea unei centrale nucleare, având la bază tehnologie americană, spunând că este „imposibil în zilele noastre să fie construită o centrală nucleară fără sprijinul statului”.

Polonia dorește să construiască centrale nucleare cu o capacitate totală de 6-9 gigawatti (GW) ca parte a planurilor sale de eliminare treptată a energiei pe cărbune. Scopul său este să finalizeze construcția primei sale centrale nucleare până în 2033, dar nu a elaborat încă un plan de finanțare.

Potrivit unui acord încheiat la începutul aceleiași săptămâni, Departamentul de Energie al SUA a comunicat că Varșovia va achiziționa, probabil, tehnologie nucleară de la companii americane, în valoare de 18 miliarde de dolari.

Cehia, la rândul său, a transmis că „nu are altă opțiune decât puterea nucleară” pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE și că va sprijini obiective climatice mai mari ambițioase doar dacă Bruxelles-ul va aproba o cerere de ajutor de stat pentru construirea unui noi unități la centrala nucleară din Dukovany.

Deși energia eoliană și solară înregistrează creșteri rapide, energiile regenerabile reprezintă astăzi doar 15% din producția totală de energie electrică din UE, a comentat Birol, spunând că energia nucleară este „o altă tehnologie cu emisii zero” care reprezintă în prezent „aproximativ 27%” din producția de energie electrică în Europa.

Timmermans a recunoscut beneficiile pe care le poate aduce energia nucleară în tranziția către o economie cu emisii zero de carbon, dar a remarcat și faptul că există „dezavantaje grave”, cum ar fi importul uraniului și gestionarea deșeurilor radioactive pe mai multe decenii.

“Al doilea dezavantaj pe care ar trebui să-l menționez este faptul că este foarte scumpă”, a mai spus Timmermans. “Este foarte, foarte scumpă”.

„Iar dacă investiți în energie nucleară, rămâneți blocați pentru o perioadă foarte, foarte lungă de timp”, a adăugat el, citând necesitatea de a lua în considerare întregul ciclu de viață al investiției, de la construcția centralei și până la gestionarea deșeurilor radioactive.

Și având în vedere scăderea rapidă a costurilor energiei solare și eoliene, Timmermans a îndemnat țările care iau în considerare energia nucleară să decidă „într-un mod complet rațional”.

“Faceți calculele și apoi trageți concluzia, aceasta este singura mea cerere”, a spus el.