EconomieȘtiri

Țările UE trebuie să stabilească, până în 2025, o rată minimă de colectare a deșeurilor de echipamente de pescuit care conțin plastic

Comisia Europeană a publicat, luni, 31 mai, orientări referitoare la normele UE privind produsele din plastic de unică folosință și adoptă o decizie de punere în aplicare privind monitorizarea și raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piață și a deșeurilor de echipamente de pescuit colectate. Astfel, potrivit reglementărilor în vigoare, țările membre UE vor trebui să stabilească, până la 31 decembrie 2024, o rată națională minimă anuală de colectare a deșeurilor de echipamente de pescuit care conțin plastic.

Normele respective au menirea de a reduce deșeurile marine provenite de la produsele din plastic de unică folosință și de la echipamentele de pescuit și de a promova tranziția către o economie circulară cu modele de afaceri, produse și materiale inovatoare și durabile.

„Reducerea utilizării produselor din plastic de unică folosință contribuie la protejarea sănătății oamenilor și a planetei. În același timp, aceste norme stimulează modele de afaceri durabile și ne apropie de o economie circulară în care se preferă reutilizarea mai degrabă decât unica folosință. Aceasta este esența Pactului Ecologic european – protejarea și refacerea mediului nostru natural, stimulând în același timp întreprinderile să inoveze”, a declarat vicepreședintele executiv pentru Pactul Verde European, Frans Timmermans.

„Impactul negativ al deșeurilor de plastic asupra mediului, asupra oceanelor și a vieții marine și asupra sănătății noastre este global și dramatic. Deșeurile de plastic se acumulează în mod continuu, iar 11.000 de tone de echipamente de pescuit sunt pierdute sau aruncate anual în mare în UE, complicând și mai mult problema pescuitului fantomă”, a explicat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

În conformitate cu normele UE din 2019 privind produsele din plastic de unică folosință, până la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piața UE. Acestea sunt o serie de produse pentru care există pe piață alternative fără plastic la prețuri accesibile: bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețele pentru baloane, precum și unele produse fabricate din polistiren expandat (pahare și recipiente pentru alimente și băuturi) și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile.

Pentru alte produse din plastic, cum ar fi echipamentele de pescuit, pungile de plastic de unică folosință, recipientele pentru băuturi și alimente pentru consumul imediat, pachetele și foliile de plastic, filtrele de tutun, articolele sanitare și șervețelele umede, se aplică măsuri diferite. Printre ele se numără limitarea utilizării și reducerea consumului acestora și prevenirea generării de deșeuri prin cerințe de etichetare, scheme de răspundere extinsă a producătorilor (principiul „poluatorul plătește”), campanii de sensibilizare și cerințe în materie de proiectare a produselor.

Orientările au scopul de a asigura aplicarea noilor norme în întreaga UE în mod corect și uniform. Transpunerea armonizată în legislația națională este importantă pentru buna funcționare a pieței interne în ceea ce privește produsele reglementate de aceste norme. Orientările explică principalele definiții și termeni și au fost elaborate prin consultări ample cu statele membre și prin interacțiuni cu o gamă largă de părți interesate.

Mai mult, pe baza datelor, statele membre care dețin ape marine vor trebui să stabilească, până la 31 decembrie 2024, o rată națională minimă anuală de colectare în vederea reciclării a deșeurilor de echipamente de pescuit care conțin plastic, în scopul stabilirii unor obiective cantitative obligatorii de colectare la nivelul Uniunii. Echipamentele abandonate, pierdute sau aruncate reprezintă 27 % din deșeurile de pe plaje, în conformitate cu evaluarea impactului din 2018, iar o parte semnificativă a echipamentelor de pescuit introduse pe piață nu este colectată în vederea tratării.