Agricultură sustenabilăLanț alimentarȘtiri

Oficial american – critici dure la adresa UE privind politicile anti-OMG

Reacție fermă din parte SUA cu privire la politicile europene care militează împotriva utilizării și mai ales a cultivării organismelor modificate genetic! Un înalt oficial american a criticat recent planurile UE pentru o agricultură mai ecologică, acuzând Bruxellesul că riscă sa împingă lumea spre o foamete mondială prin ostilitatea profundă a Europei față de organismele modificate genetic, relatează Euractiv.

Ted McKinney, subsecretar pentru Comerț și Afaceri agricole externe din Departamentul Agriculturii din SUA, a adoptat un ton neobișnuit de dur, acuzând europenii de standarde duble în legătură cu atacurile asupra SUA privind utilizarea de substanțe chimice (în special clor) pentru spălarea carcaselor de pui, în timp ce UE însăși se confrunta cu focare de boli transmisibile ale animalelor.

Dar ținta sa principală a fost ostilitatea profundă a Europei față de produsele alimentare modificate genetic.

Oficialul american s-a plâns că UE și Marea Britanie continuă să „critice” SUA cu privire la standardele alimentare.

”Europa alege să exporte această filozofie și să o dicteze către alte țări din întreaga lum. Ce le spunem copiilor și nepoților noștri când intervin foametea si înfometarea? Și vor veni, vor veni”, afirmat McKinney, în cursul unui webinar organizat de think-tank-ul Farm Europe.

McKinney a lăudat efectele controversatului erbicid glifosat, pe care fermierii americani îl folosesc în tandem cu culturile modificate genetic.

Oficialul american a mai criticat UE pentru respingerea tehnologiei alimentelor modificate genetic și adoptarea unei abordări prudente privind unele tehnici agricole noi, cum ar fi editarea genetică.

”Aș vrea să mă întorc în urmă cu 25, 30 de ani și să spun că OMG-urile erau un lucru bun și că poate ar trebui să le luați în considerare”, a afirmat el.

”Este păcat că Uniunea Europeană alege să ne critice cu privire la mâncarea noastră, să ne denigreze, să ne critice… Europa este singurul loc din lume care ne face asta. Vorbim despre pui tratați cu cu clor și carne de vită cu hormoni și despre o agricultură industrială extinsă … Noi nu vă criticăm, chiar dacă aveți pestă porcină africană care devastează părți din Germania, Polonia și din alte părți. Când boala vacii nebune a lovit Marea Britanie – ce întâmplare nefericită – nu am criticat Europa. Deci, de ce suntem criticați? Dacă doriți parteneriate și dacă vrem să păstrăm această mare alianță, această alianță transatlantică, să lăsăm asta deoparte. Am încercat să ne comportăm corect; ar putea fi bine ca prietenii noștri din Europa să facă același lucru”, a mai precizat oficialul american.