Agricultură sustenabilăBiodiversitateEconomieLanț alimentarȘtiri

Secretarul pentru Agricultură din SUA: Pactul Ecologic European ar putea afecta „viabilitatea fermierilor din UE”

Secretarul american pentru Agricultură, Sonny Perdue, și-a exprimat îngrijorarea că Acordul verde al UE ar putea submina comerțul internațional și poate afecta „viabilitatea fermierilor din UE”, afirmație care a fost respinsă de omologul său european, comisarul Janusz Wojciechowski, relatează EurActiv.

În timpul unui videoconferințe despre perspectiva transatlantică pe tema securității alimentare într-o lume post-COVID, ce a avut loc pe 29 iulie, Perdue a avertizat că recent lansata strategie Farm-to-Table (F2F) și planul pentru biodiversitate sunt “extrem de prohibitive și pun în pericol producția agricolă”.

Deși a lăudat faptul că Uniunea Europeană se concentrează asupra dezvoltării durabile în agricultură și și-a exprimat dorința de a lucra îndeaproape cu Blocul comunitar, oficialul american a criticat noua politică alimentară europeană.

Strategia F2F este concepută pentru a îmbunătăți durabilitatea agriculturii UE și pentru a reduce distanța dintre producătorii agricoli și consumatori. Împreună cu planul de biodiversitate, cele două strategii sunt două componente esențiale ale Pactului Ecologic European.

De asemenea, Perdue și-a exprimat îngrijorarea că fermierii UE vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a produce cantități mari de produse alimentare, avertizând că acest lucru îi va face necompetitivi și ar putea forța UE să adopte măsuri protecționiste, lucru ce ar putea „cauza prejudicii reale mediului global de afaceri “.

“Când instrumentele inovatoare le sunt luate fermierilor, singura opțiune este protecționismul, care nu este sănătos în Europa, Statele Unite sau oriunde altundeva din lume”, a spus el, adăugând că fermierii au nevoie de aceste instrumente pentru a concura cu succes pe piețele mondiale.

Dar Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru agricultură, a susținut că accentul pe consolidarea și scurtarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente nu implică noi bariere comerciale.

“Nu suntem împotriva comerțului internațional, avem nevoie de comerț internațional și suntem interesați de creșterea comerțului internațional”, a spus el în timpul aceluiași eveniment online.

“Reducerea necesității de a importa nu este protecționism”, a subliniat oficialul european.

Ca răspuns la criticile aduse politicii agroalimentare a UE, Wojciechowksi a subliniat că sistemul agroalimentar al UE a „trecut testul” prin faptul că a rezistat în cursul pandemiei COVID-19, astfel că securitatea alimentară a Europei a rămas stabilă chiar și în timpul crizei de sănătate.