EconomieEnergie curatăȘtiri

Șase țări europene îndeamnă UE să susțină industria hidrogenului, o sursă de energie energie esențială pentru neutralitatea climatică

Sursa: Hydrogen Europe

Mai multe țări ale Uniunii Europene, inclusiv Franța și Germania, au solicitat recent Comisiei Europene să prezinte o foaie de parcurs privind dezvoltarea hidrogenului, o sursă de energie considerată esențială pentru succesul tranziției la o societate europeană cu emisii reduse de carbon, relatează La Presse.

„Pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, trebuie să decarbonizăm sistemul energetic. Hidrogenul curat este o sursă de energie esențial pentru neutralitatea climatică “, a declarat ministrul olandez al Economiei și Politicii Climatice, Éric Wiebes, într-un comunicat.

Această declarație vine în contextul în care Germania a anunțat că va investi masiv în această tehnologie: 9 miliarde de euro din bani publici, cu ambiția de a deveni „furnizorul și producătorul numărul 1” de hidrogen la nivel mondial.

La rândul său, Franța a anunțat că va aloca 1,5 miliarde de euro pe parcursul a trei ani pentru „realizarea unei aeronave neutre din punct de vedere a emisiilor de carbon până în 2035”, planul fiind ca noua aeronavă să utilizeze hidrogenul pe post de combustibil.

În cadrul unei reuniuni europene care a avut loc pe 15 iunie, miniștrii Energiei din statele UE au convenit că tehnologii precum hidrogenul obținut cu ajutorul energiei regenerabile și rețelele inteligente sunt „de o importanță deosebită pentru crearea de locuri de muncă în Europa, competitivitate și decarbonizare” , subliniază un comunicat de presă al Consiliului UE.

Ca atare, miniștrii energiei „așteaptă cu nerăbdare” strategia de hidrogen pregătită de Comisia Europeană, care umrează să fie publicată pe 8 iulie.

Uniunea Europeană consumă în jur de 8 milioane de tone de hidrogen pe an, iar țările UE intenționează să-și sporească consumul de hidrogen în detrimentul consumului de hidrocarburi. Însă, în acest moment, majoritatea hidrogenului este obținut cu ajutorul energiei pe bază de hidrocarburi, relatează agenția Reuters.

„Desigur, ne vom concentra pe hidrogenul produs din electricitatea regenerabilă. Dar în faza de tranziție, poate exista și un rol pentru alte forme de hidrogen cu conținut redus de carbon, pentru a crea aprovizionarea necesară pe măsură ce sporim producția de hidrogen verde”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Hidrogenul este privit ca o modalitate de a sprijini tranziția energetică, făcând posibilă stocarea energiei electrice pe scară largă și servind drept combustibil pentru vehiculele electrice, garantând o autonomie mai bună decât bateriile.