EconomieFinanțareȘtiri

Rusia își manifestă nemulțumirea cu privire la planurile UE de a impune țărilor extracomunitare o taxă pe carbon

Dmitry Medvedev (TASS)

Moscova și-a exprimat temerile cu privire la planurile UE de a impune o taxă pe carbon la importurile din țările din afara Blocului comunitar, o acțiune care ar afecta puternic o țară ca Rusia, care se bazează masiv pe exportul de hidrocarburi, relatează site-ul EurActiv, citând presa rusă.

Fostul președinte și prim-ministru Dmitri Medvedev, actualmente vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat asupra „consecințelor foarte grave pentru economia rusă” dacă UE impune o astfel de taxă.

El a adăugat că sectorul energiei și industria chimică vor avea cel mai mult de suferit, alături de exporturile de produse petroliere și cărbune.

Medvedev a declarat că Academia Rusă de Științe a estimat că țara va înregistra pierderi de miliarde de euro în cazul în care UE își pune în aplicare planurile – parte a Pactului Ecologic European – prin care încearcă să limiteze schimbările climatice prin impozitarea importurilor pe baza emisiilor de carbon.

În scopul de a depăși criza provocată de pandemie, UE a anunțat recent un plan de stimulare economică de 750 de miliarde de euro, care va fi utilizat în parte pentru îndeplinirea obiectivelor de neutralitate climatică. Taxa pe carbon este programată să intre în vigoare începând cu 2023.

Însă, Medvedev a criticat ideea, spunând că este o formă de „protecționism latent … care va împiedica accesul mărfurilor (rusești) pe piața UE”. Oficialul a mai spus că Moscova dorește o abordare bilaterală cu Bruxelles și organizații internaționale precum OMC.

Rusia este un exportator major de materii prime, în special hidrocarburi, în Europa, unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai săi, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Totuși, în contextul dependenței economiei ruse de exporturile de hidrocarburi, președintele Vladimir Putin a anunțat recent că dorește să crească exporturilor Rusiei de produse nehidrocarburi cu cel puțin 70% până în 2030.