EconomieEnergie curatăFinanțareȘtiriStoparea poluării

România, pe locul trei în UE în privința alocărilor din fondul pentru atenuarea impactului tranziției verzi

Sursa: European Union

României îi sunt alocate 4,449 miliarde de euro pentru atenuarea impactului socioeconomic al tranziției verzi prin intermediul Fondului pentru o tranziție justă, conform propunerii de buget multianual al UE, proiect prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Tranziția către neutralitatea climatică va oferi oportunități și va crea provocări diferite în funcție de regiuni și sectoare. Unele dintre acestea vor întrevedea oportunități imediate, unele se vor confrunta cu mai multe provocări decât altele și nu toate vor avea aceeași capacitate de a face față costurilor de adaptare la tranziția climatică, se afirmă într-un comunicat al Comisiei, publicat pe 28 mai.

Pentru a ajuta regiunile cele mai vulnerabile să facă față impacturilor socioeconomice ale tranziției, Comisia a propus, în ianuarie 2020, un Mecanism pentru o tranziție justă în valoare de 100 de miliarde de euro, constând în trei piloni: un Fond pentru o tranziție justă; o schemă pentru o tranziție justă în cadrul InvestEU și o facilitate de împrumut pentru sectorul public. Mecanismul face parte din Planul de investiții al Pactului verde european, propus în ianuarie.

În urma crizei provocate de coronavirus, pe lângă necesitatea unei redresări verzi și sustenabile, a devenit tot mai presantă și nevoia de a furniza sprijin celor mai vulnerabile regiuni. Din acest motiv, Comisia Europeană dorește să consolideze Mecanismul pentru o tranziție justă în cadrul mecanismului său de răspuns la criză și în noua sa propunere privind următorul buget pe termen lung al UE. Bugetul general al Fondului pentru o tranziție justă va fi majorat la 40 de miliarde EUR, iar schema pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU va fi consolidată.

Tot pe 28 mai, Comisia a prezentat propunerea privind o facilitate de împrumut pentru sectorul public, care va mobiliza între 25 și 30 de miliarde EUR.

 

Ce sumă vine în completarea Fondului pentru o tranziție justă și în ce scop va fi utilizată?

Pe lângă cele 7,5 miliarde EUR propuse, Comisia propune o finanțare suplimentară substanțială în valoare de 2,5 miliarde EUR în cadrul următorului buget pe termen lung al UE, la care se adaugă 30 de miliarde EUR în cadrul Next Generation EU. Astfel, valoarea totală a Fondului pentru o tranziție justă se ridică la 40 de miliarde de euro.

Finanțarea va fi utilizată pentru atenuarea impactului socioeconomic al tranziției verzi în regiunile cele mai afectate, de exemplu prin sprijinirea recalificării lucrătorilor, sprijinirea IMM-urilor pentru a crea noi oportunități economice și diversificarea activității economice în ansamblu, investind în viitorul regiunilor celor mai afectate.

Alocările Fondului pentru o tranziție justă aferente fiecărui stat membru

Din cele 40 de miliarde de euro alocate Fondului pentru o tranziție justă, Polonia va primi cea mai mare finanțare, de 8 miliarde de euro, fiind urmată de Germania, cu 5,1 miliarde de euro, și România, cu 4,4 miliarde. Franței îi sunt alocate 2,1 miliarde, la fel ca Italiei. În ceea ce privește vecini țării noastre, Bulgaria primește 2,6 miliarde de euro, iar Ungaria va lua 543 de milioane de euro.

Ce se va schimba în cazul schemei pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU?

Așa cum se menționează în Planul de investiții al Pactului verde european, schema pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU (pilonul 2 al Mecanismului pentru o tranziție justă) va genera investiții suplimentare în beneficiul regiunilor vizate de tranziția justă, în complementaritate cu Fondul pentru o tranziție justă (pilonul 1 al Mecanismului pentru o tranziție justă ) și cu facilitatea de împrumut pentru sectorul public (pilonul 3 al Mecanismului pentru o tranziție justă). Schema pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU va fi consolidată ca urmare a majorării garanției InvestEU.

Prin schema pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU, sprijinul pentru investiții în regiunile vizate de tranziția justă va fi posibil prin oricare dintre componentele de politică ale InvestEU, în funcție de nevoile specifice în materie de investiții identificate de statele membre în planurile lor teritoriale pentru o tranziție justă. Acest sprijin direcționat către investiții viabile din punct de vedere economic realizate de entități din sectorul public și din sectorul privat din aceste regiuni va fi pus în aplicare prin intermediul produselor financiare ale InvestEU propuse de partenerii de implementare ai InvestEU (de exemplu, Grupul Băncii Europene de Investiții sau băncile sau instituțiile naționale de promovare). În acest scop, orientările privind investițiile InvestEU care stabilesc cerințele pentru operațiunile de investiții sprijinite prin Fondul InvestEU vor include o secțiune privind schema pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU și modalitățile de punere în aplicare a acesteia.

 

În total, se așteaptă ca Mecanismul pentru o tranziție justă să mobilizeze investiții publice și private în valoare de cel puțin 150 de miliarde EUR.