EconomieȘtiri

BusinessEurope, cea mai mare asociație patronală din Europa, critică politica climatică a UE

Sursa: Dpa/DW

BusinessEurope, cea mai mare asociație patronală din Europa, pune sub semnul întrebării „valoarea și credibilitatea” studiilor de impact pe care se bazează decizia Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon cu 55% în următorii zece ani. 

Potrivit asociației, studiile de impact privitoare la reducerea emisiilor de carbon sunt incomplete, întrucât se bazează pe date dinainte de pandemia de coroanvirus, dar sunt și excesiv de optimiste.

”Fiecare scenariu de bază” din analiza cost-beneficiu privind obiectivele climatice pentru 2030 ale Uniunii Europene “s-a realizat cu date anterioare COVID-19 și nu ia în considerare impactul economic al COVID-19”, se afirmă în documentul publicat în luna noiembrie de BusinessEurope, citat de portalul de știri EurActiv. 

Asociația amintește în acest sens că problemele economice cauzate de pandemie au cauzat deja ceea ce se consideră a fi cea mai gravă recesiune din ultimii 100 de ani și critică faptul că ”analiza se bazează pe presupunerea unei redresări rapide”, chiar dacă există riscul ca procesul de redresare să dureze mai mult decât se preconizează.

Un alt element criticat de BusinessEurope  este acela că studiile de impact pentru 2030 nu au luat în considerare și specificul fiecărei țări membre, astfel că ”este esențial să luăm în considerare că statele membre au început procesul de tranziție (verde) din diferite puncte de start”.

”În opinia noastră, trebuie să se acorde o atenție mai largă implementării planului de redresare al Europei și să se concentreze mult mai mult asupra modului de a transforma Pactul Ecologic într-un motor real de creștere”, a subliniat asociația.

O serie de corporații cu simpatii ecologiste au reacționat prompt la criticile asociației BusinessEurope, denunțând un atac la adresa politicilor UE în plan climatic, relatează EurActiv.

Una dintre cele mai periculoase mentalități din lume este să stabilească o falsă dihotomie între durabilitate și creștere economică. Revoluția emisiilor reduse de carbon va fi un spațiu în plină expansiune pentru locuri de muncă. Susținem cu tărie obiectivul UE pentru 2030 – bun pentru mediu, bun pentru mijloacele de trai, bun pentru creștere”, a afirmat Alan Jope, directorul general al companiei Unilever.

”Dovezile sunt clare că adoptarea unei abordări ambițioase privind tranziția climatică și deblocarea investițiilor verzi poate duce la rezultate mai bune în ceea ce privește creșterea economică și piața muncii, gestionând în același timp riscurile enorme asociate schimbărilor climatice”, a declarat Eliot Whittington, director pentru Europa al Corporate Leaders Group Europe, o asociație care reunește lideri de afaceri favorabili măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, trebuie notat că asociația BusinessEurope este mult mai influentă, reprezentând 20 de milioane de companii din 35 de țări europeni, în timp ce European Corporate Leaders Group are doar 16 membri cu drepturi depline.

Luna trecută, liderii statelor UE, reuniți în Consiliul European, au convenit asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030 faţă de nivelul anului 1990, în timp ce Parlamentul European dorește o diminuare de 60%.

Consiliul, Parlamentul și Comisia Europeană vor purta discuții în următoarele săptămâni, eventual luni, pentru a găsi un consens pe acest subiect.