Energie curatăȘtiri

Planurile industriei de gaz natural lichefiat (GNL), amenințate de Green Deal

Planurile industriei americane de gaz natural lichefiat (GNL) de extindere în Europa sunt amenințate ambiția Uniunii Europene de a ajunge primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, lucru care presupune renunțarea la combustibilii fosili în următoarele două decenii.

În acest sens, UE încurajează statele membre să investească în dezvoltarea energiei regenerabile în detrimentul combustibililor fosili.
Totuși, hazul natural ocupă un loc aparte în planurile europene, acest combustibil fiind privit ca unul ce va facilita trecerea de la energia generată de cărbune și alte resurse foarte poluante la energia verde.

Însă, procesul de fracturare hidraulică – folosit pe scară largă în Statele Unite pentru obținerea gazului de șist – este privit cu îngrijorare de oficialii europeni, care consideră că efectele ecologice ale acestui proces ar putea anula eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Agenția de știri financiare Bloomberg a relatat recent că legislația UE în planul protecției mediului ar putea afecta planurile SUA de extindere a exporturilor de gaz lichefiat în Europa în condițiile în care Blocul comunitar plănuiește să scadă dramatic emisiile de gaze cu efect de seră în următoarele două decenii. Acest plan ambițios al Uniunii Europene nu amenință doar industria GNL mondială, dar va afecta puternic și Rusia, principalul furnizor de gaze naturale al Europei.

Jurnaliștii agenției Bloomberg au relatat recent că sunt discutate diverse măsuri pentru reducerea impactului ecologic al importurilor de gaze lichefiate, o opțiune fiind certificatele verzi acordate exportatorilor pe baza nivelului emisiilor generate în cursul extragerii gazului. Însă, potrivit unor surse, acest lucru înseamnă costuri suplimentare pentru exportatori, o perspectivă îngrijorătoare pentru producători având în vedere scăderea prețurilor globale la gaz natural din cauza pandemiei și abundenței de jucători în acest sector tot mai aglomerat.

Pe termen lung, lucrurile par chiar mai sumbre pentru sectorul GNL dacă Pactul Ecologic European este implementat.