Pesticide interzise și periculoase, depistate în alimentele europene – raport
Rețeaua de organizații neguvernamentale Pesticides Action Network Europe (PAN Europe) a realizat o analiza pentru a afla dacă pesticide interzise în UE se găsesc în produsele alimentare vândute în Europa. Analiza s-a realizat pe baza datelor oficiale UE de monitorizare a reziduurilor de pesticide alimentare.
Analiza, publicată la finalul lunii septembrie, a relevat că 74 de pesticide a căror utilizare a fost interzisă în UE din motive sanitare și ecologice au fost depistate ca reziduuri în 5.811 probe de alimente (6,2% din toate probele testate), dintre care majoritatea erau produse de origine vegetală (75,2%).
Fructele exotice vândute în Europa, cum ar fi guava (85%), fructele de goji (55%), arborele de pâine (42%) și cherimoya (40%) sunt în partea de sus a listei în privința conținutului de reziduri, alături produse exotice cum ar fi ceaiuri (37%), piper (29%) și coriandru (25%).
Fungicidul Carbendazim, o substanță mutagenă, care este de asemenea toxică pentru reproducere (CMR), a fost cel mai detectat pesticid (1596 de probe). Au fost detectate și alte pesticide extrem de toxice pentru albine sau pentru viața acvatică, cum ar fi clorfenapirul, oxidul de fenbutatină și fenpropatrina.
Un număr mare de pesticide diferite care au fost interzise în UE au fost detectate în produsele alimentare din China (30), India (25), Thailanda (23), Brazilia (13), Vietnam (14) și Maroc (12), printre altele.
Un studiu recent realizat de organizațiile guvernamentale Public Eye și Unearthed, echipa de investigații a Greenpeace UK, a dezvăluit că UE exportă pesticide care sunt considerate periculoase și a căror utilizare este interzisă în Uniunea Europeană. Potrivit studiului menționat anterior, 41 de pesticide interzise au primit autorizație de export către țări non-UE în 2018.
În mod ironic, principalele destinații de export pentru aceste produse interzise – Statele Unite, Brazilia și Ucraina – sunt aceleași țări care aprovizionează UE cu alimente. Ca un bumerang, prin urmare, pesticidele interzise își pot găsi drumul înapoi către consumatorii europeni prin intermediul alimentelor de import care au fost obținute cu ajutorul substanțelor interzise, notează Public Eye și Unearthed.
De altfel, analiza realizată de PAN Europe arată că cel puțin 22 dintre aceste pesticide s-au întors în UE, fiind detectate în produsele alimentare consumate pe piața europeană, iar 19 dintre acestea au fost detectate în principal în alimentele de import.
În luna martie, Uniunea Europeană a lansat strategia Farm to Fork, prin care Europa vrea să se poziționeze ca lider global în tranziția către un sistem alimentar și agricol mai echitabil, mai sănătos și mai ecologic.
Strategia Farm to Fork, un element cheie al Pactului Ecologic European, stabilește obiective concrete de transformare a sistemului alimentar al UE, inclusiv prin reducerea cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor; reducerea cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor; reducerea cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură.
Angeliki Lysimachou, cercetătoare în cadrul PAN Europe, a declarat că „impactul pesticidelor periculoase asupra sănătății umane și asupra biodiversității este global, iar UE trebuie să își asume un rol de lider și să stopeze sprijinul pentru orice practici care pun în pericol sănătatea umană și biodiversitatea”.
În plus, “ca prim pas, UE ar trebui să oprească producția și vânzarea de pesticide interzise și să adopte o abordare de toleranță zero la astfel de reziduuri din alimente. Mai mult, problema amestecurilor de pesticide din alimente ar trebui gestionată urgent. Mai important, toate acestea ar trebui să aibă loc împreună cu dezvoltarea și promovarea practicilor agricole și a alternativelor la utilizarea pesticidelor care acționează împreună cu natura și promovează biodiversitatea, mai degrabă decât să o distrugă”, a completat cercetătoarea.