EconomieEnergie curatăȘtiri

Partidul Popular European își exprimă susținerea pentru un obiectiv mai ambițios privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Cea mai mare formațiune politică paneuropeană, Partidul Popular European (PPE) susține adoptarea unui obiectiv UE mai ambițios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, relatează site-ul EurActiv.

Planul Executivului UE de a introduce un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până 2030 va fi confirmat săptămâna viitoare, când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va face anunțul în primul său discurs despre starea Uniunii Europene.

Mișcarea a fost confirmată de Peter Liese, un europarlamentar PPE de rang înalt din Germania.

„După cum ați auzit, Ursula von der Leyen este pregătită să prezinte, săptămâna viitoare, o trecere la 55% într-un discurs în Parlamentul European”, a declarat Liese la un eveniment online care a avut loc marți (8 septembrie).

Anterior, PPE indicase că este gata să susțină un obiectiv de reducere a emisiilor cu 50% până în 2030, dar nu va merge mai departe fără o analiză aprofundată a costurilor și beneficiilor și fără angajamente comparabile din partea altor mari poluatori internaționali, cum ar fi SUA și China.

Dar Liese a spus că PPE este acum gata să susțină un obiectiv de 55%, indiferent de acțiunile altor țări.

„Evident, evaluarea impactului indică faptul că este fezabilă din punct de vedere economic”, a spus Liese referindu-se la o analiză cost-beneficiu pe care Comisia Europeană o va prezenta săptămâna viitoare, cu ocazia anunțării noului său obiectiv pentru 2030.

La începutul acestei săptămâni, majoritatea parlamentarilor din PPE au votat deja în favoarea obiectivului de 55% în comisia de industrii a Parlamentului, a spus Liese, semnalând o schimbare de opinie în cadrul celui mai mare partid paneuropean.

Von der Leyen însăși provine din PPE și a primit binecuvântarea cancelarului german Angela Merkel să propună o agendă climatică mai îndrăzneață înainte de a obține nominalizarea pentru a fi candidatul Germaniei la Comisia Europeană.

„Există o schimbare de opinie în interiorul grupului PPE”, a declarat o sursă anonimă din interiorul partidului. „Cu siguranță tonul s-a schimbat foarte mult”, a spus sursa, referindu-se în special la delegația germană a partidului, care a adoptat în mod tradițional o atitudine prudentă în ceea ce privește politica climatică, subliniind că ar putea genera costuri economice semnificative.

„Mulți germani care erau reticenți până acum, consideră acest lucru ca pe o oportunitate”, a adăugat sursa menționată anterior, spunând că semnalul de alarmă pentru liderii PPE din Germania a fost rezultatul alegerilor europarlamentare de anul trecut, când verzii au obținut un număr neașteptat de mare de voturi.

Având în vedere că PPE și Comisia sunt de acord cu un obiectiv de 55%, atenția se îndreaptă acum asupra celorlalte partide. În Parlamentul European, socialiștii și democrații (S&D), împreună cu verzii, susțin un obiectiv de 65%. Grupul centrist Renew Europe, la rândul său, susține un obiectiv de 60%, au declarat pentru EURACTIV surse din cadrul Parlamentului European.

Însă Liese susține că depășirea obiectivului de 55% nu ar fi rezonabilă.

În ceea ce privește țările membre ale Uniunii Europene, statele din partea de vest se pronunță pentru obiective mai ambițios în privința reducerii emisiilor în următorii 10 ani, în timp ce România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Cehia şi Ungaria ezită să susțină o majorare a obiectivelor în acest sens.

În luna iulie, Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria au scris Comisiei Europene transmiţând că nu vor susţine un nou target de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până nu vor evalua studiul de impact realizat de Executivul UE.