FinanțareȘtiri

Parlamentul European ajunge la un acord cu statele membre privind investirea a 5,4 miliarde EUR în proiecte de mediu

Parlamentul European a aprobat oficial acordul cu statele membre UE privind programul LIFE, dedicat exclusiv protecției mediului și combaterii schimbărilor climatice, se arată într-un comunicat al instituției europene.

Acordul va intra în vigoare retroactiv de la 1 ianuarie 2021. Programul european va contribui la tranziția către o economie curată, circulară, eficientă din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon și rezistentă la schimbările climatice, care să protejeze mediul și să permită stoparea și inversarea distrugerii biodiversității.

Conform termenilor acordului, bugetul total alocat pentru programul LIFE în cadrul financiar multianual 2021-2027 este de 5,4 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro pentru activitățile de mediu și 1,9 miliarde de euro pentru acțiunilor climatice.

De asemenea, acordul prevede ca Executivul UE să acorde prioritate proiectelor care, printre alte aspecte, au un interes transfrontalier european clar, cel mai mare potențial de replicabilitate și de preluare de către sectorul public sau privat sau care ar putea mobiliza cele mai mari investiții.

Programul va contribui la transformarea acțiunilor climatice într-un aspect cheie al tuturor politicilor UE și la realizarea obiectivului general de a cheltui cel puțin 30% din bugetul UE pentru obiectivele climatice.

Comisia va monitoriza și raporta periodic cu privire la integrarea obiectivelor privind clima și biodiversitatea, inclusiv urmărirea cheltuielilor.

Programul LIFE a fost lansat în 1992 și este singurul program al UE dedicat în mod special acțiunilor de mediu și climatice.