EconomieȘtiriStoparea poluării

Pactul Ecologic European: Țările Benelux încurajează UE să promoveze utilizarea bicicletelor

Sursa: The Highland Council

Miniștrii mobilității din Belgia, Olanda și Luxemburg au cerut marți Comisiei Europene să acorde prioritate utilizării bicicletelor în cadrul politicii climatice europene și în strategia pentru transport durabil, informează agenția de știri Belga.

Aceștia au solicitat, de asemenea, într-o declarație politică comună transmisă primului vicepreședinte al executivului european, Frans Timmermans, să sporească finanțarea construcției infrastructurii pentru ciclism și să aibă în vedere mijloace de promovare a politicii pentru ciclism ca parte a Pactului Ecologic European.

Criza Covid-19 a avut, potrivit miniștrilor, un impact imens asupra mobilității din Europa. Astfel, în perioada de închisoare, utilizarea bicicletelor a crescut în aproape toate țările europene. Utilizarea (sporită) a acestui mijloc de transport durabil nu este esențială numai pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE până în 2050, dar are și efecte pozitive asupra sănătății publice și a economiei în țările europene.

Ciclismul în Europa aduce beneficii cu valoare estimată de 150 de miliarde de euro pe an, dintre care 90 de miliarde sunt legate de mediu, sănătate și sistemul de mobilitate.

Industria bicicletelor creează zeci de mii de locuri de muncă, iar veniturile din cicloturism (turism pe bicicletă) în UE sunt estimate la 44 de miliarde de euro pe an, mai afirmă miniștrii din cele trei țări.

Prin această declarație comună, miniștrii pentru mobilitate din Belgia, Olanda și Luxemburg invită și celelalte state membre ale UE să ofere Comisiei Europene date actualizate privind mobilitatea activă, deoarece acestea nu sunt în prezent colectate la nivelul UE.