EconomieȘtiri

Pactul Ecologic European: Lupta pe tema noii „strategii durabile” în domeniul substanțelor chimice

Sursa: Tokyo Chemical Industry

În cadrul Pactului Ecologic European, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să prezinte „o strategie durabilă în domeniul substanțelor chimice”, care vizează „asigurarea unui mediu lipsit de substanțe toxice” până în 2030, însă industria și piața de profil încearcă să limiteze ambițiile planului Executivului UE, relatează Le Monde.

Aproximativ 74% din substanțele chimice produse în Europa sunt considerate „periculoase pentru sănătate sau mediu”, iar multe dintre acestea se găsesc peste tot: în jucarii, ambalaje alimentare, imbracaminte, mobila, dispozitive electronice, produse cosmetice, vopsele sau chiar alimente.

Un studiu realizat de agenția de securitate sanitară Santé publique France (SpF), publicat în septembrie 2019, a arătat că aceste substanțe, care pot perturba sistemul endocrin sau au presupuse efecte cancerigen, sunt „prezente în organismul tuturor”.

În întreaga Uniune Europeană (UE), aproximativ 300 de milioane de tone de substanțe chimice sunt produse în fiecare an de către industrie, potrivit Eurostat, biroul european de statistică. Marea majoritate (74%) sunt considerate „periculoase pentru sănătate sau pentru mediu” de către Agenția Europeană de Mediu (SEE). Și 18% sunt clasificate drept potențial cancerigene, mutagene și sau toxice pentru reproducere (CMR).

În cadrul „tranzacției ecologice”, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să prezinte o nouă strategie care „va proteja mai bine, atât cetățenii, cât și mediul împotriva substanțelor chimice periculoase și va încuraja inovația în vederea dezvoltării de alternative sigure și durabile” .

Pe 10 iulie, Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate largă (579 de voturi pentru, 18 contra și 84 de abțineri) o rezoluție care susține abordarea Comisiei Europene și o invită să „intensifice acțiunile împotriva substanțelor chimice periculoase”.

Deputații europeni solicită în special măsuri de reglementare pentru o mai bună protejare a grupurilor cele mai vulnerabile (copii, femei însărcinate, vârstnici) și pentru prevederi noi privind substanțele cu proprietăți de
perturbare a sistemului endocrin folosite în cazul jucariilor, produselor cosmetice sau materialor ce intră în contact cu produsele alimentare sau.

Dezvoltarea acestei „strategii” s-a încheiat, iar acum subiectul unor discuții acerbe între serviciile Comisiei Europene.

Industria chimică însă este de părere că planul Executivului UE privind revizuirea legislației pe tema substanțelor chimice ar putea avea anumite efecte nefaste în plan economic.