• Despre
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • greendeal.ro
 • Energie curată
 • Economie
 • Biodiversitate
 • Agricultură sustenabilă
 • Lanț alimentar
 • Stoparea poluării
 • Finanțare
 • Analize și opinii
 • CĂUTARE
 • Pactul Ecologic European: CE adoptă o nouă strategie privind substanțele chimice

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Comisia Europeană a adoptat, pe data de 14 octombrie, Strategia UE pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice, un element crucial al Pactului Ecologic European, însă și un motiv de dispută între diverși factori interesați, de la industria chimică, la organizații ecologiste.

  Strategia este primul pas către obiectivul reducerii la zero a poluării pentru un mediu fără substanțe toxice, anunțat în Pactul ecologic european. Strategia va stimula inovarea în materie de substanțe chimice sigure și sustenabile și va spori protecția sănătății umane și a mediului împotriva substanțelor chimice periculoase. Aceste obiective vor fi realizate și prin interzicerea utilizării celor mai nocive substanțe chimice în produsele de consum, cum ar fi jucăriile, articolele pentru îngrijirea copilului, produsele cosmetice, detergenții, materialele în contact cu alimentele și textilele, cu excepția cazului în care se dovedește că utilizarea lor este esențială pentru societate, precum și prin asigurarea faptului că toate substanțele chimice sunt utilizate într-un mod mai sigur și mai sustenabil, se afirmă într-un comunicat al Comisiei Europene.

  Strategia privind substanțele chimice recunoaște pe deplin rolul fundamental al substanțelor chimice pentru bunăstarea oamenilor și pentru tranziția verde și digitală a economiei și a societății europene. În același timp, strategia recunoaște nevoia urgentă de a soluționa problemele în materie de sănătate și de mediu cauzate de cele mai nocive substanțe chimice. În acest spirit, strategia stabilește acțiuni concrete menite să garanteze faptul că substanțele chimice sunt sigure și sustenabile prin concepție și că toate beneficiile substanțelor chimice pot fi valorificate fără consecințe negative asupra planetei și a generațiilor actuale și viitoare. În acest scop, este necesar să se asigure faptul că substanțele chimice cele mai nocive pentru sănătatea umană și mediu sunt evitate pentru utilizări societale neesențiale, în special în produsele de consum și în ceea ce privește grupurile cele mai vulnerabile, dar și că toate substanțele chimice sunt utilizate într-un mod mai sigur și mai sustenabil. Vor fi prevăzute o serie de acțiuni de inovare și de investiții, care să sprijine industria chimică în această tranziție. De asemenea, strategia atrage atenția statelor membre asupra posibilităților oferite de Mecanismul de redresare și reziliență de a investi în tranziția verde și digitală a industriilor UE, inclusiv în sectorul chimic.

  Sporirea protecției sănătății și a mediului

  Strategia urmărește să sporească în mod semnificativ protecția sănătății umane și a mediului împotriva substanțelor chimice nocive, acordând o atenție deosebită grupurilor vulnerabile. Inițiativele emblematice includ în special următoarele:

  Stimularea inovării și promovarea competitivității UE

  Asigurarea faptului că substanțele chimice devin mai sigure și mai sustenabile constituie o necesitate continuă, precum și o oportunitate economică deosebită. Strategia urmărește să valorifice această oportunitate și să permită tranziția verde a sectorului chimic și a lanțurilor sale valorice. În măsura posibilului, substanțele chimice noi și materialele noi trebuie să fie sigure și sustenabile prin concepție, adică de la producție până la sfârșitul ciclului de viață. Acest lucru va contribui la evitarea celor mai nocive efecte ale substanțelor chimice și va asigura cel mai redus impact posibil asupra climei, a utilizării resurselor, a ecosistemelor și a biodiversității. În cadrul strategiei, industria UE este prezentată ca un actor competitiv pe plan mondial în producerea și utilizarea de substanțe chimice sigure și sustenabile.

  Acțiunile anunțate în strategie vor sprijini inovarea industrială, astfel încât aceste substanțe chimice să devină norma pe piața UE și un criteriu de referință la nivel mondial. Acest obiectiv va fi realizat în principal prin:

  Comisia va promova, de asemenea, standardele în materie de siguranță și sustenabilitate la nivel mondial, în special prin puterea exemplului și prin promovarea unei abordări coerente, care să asigure faptul că substanțele periculoase interzise în UE nu sunt produse pentru export, susține CE.

  Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Strategia privind substanțele chimice reprezintă primul pas către realizarea obiectivului Europei de a reduce poluarea la zero. Substanțele chimice fac parte din viața noastră de zi cu zi și ne permit să dezvoltăm soluții inovatoare pentru înverzirea economiei noastre. Dar trebuie să ne asigurăm că substanțele chimice sunt produse și utilizate într-un mod care să nu afecteze sănătatea umană și mediul. Este foarte important să înceteze utilizarea celor mai nocive substanțe chimice în produsele de consum, de la jucării și articole pentru îngrijirea copilului la materialele textile care vin în contact cu alimentele”.

  Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius, a declarat: „Datorăm bunăstarea și standardele noastre de viață ridicate numeroaselor substanțe chimice utile care au fost inventate în ultimii 100 de ani. Cu toate acestea, nu putem ignora efectele nocive pe care substanțele chimice periculoase le au asupra mediului și a sănătății noastre. Am făcut multe progrese în ceea ce privește reglementarea substanțelor chimice în UE și, prin adoptarea acestei strategii, dorim să ne valorificăm realizările și să mergem și mai departe, pentru ca cele mai periculoase substanțe chimice să nu pătrundă în mediu și în organismul nostru și să nu-i afecteze în special pe cei mai fragili și mai vulnerabili.”

  Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Sănătatea noastră ar trebui să aibă întotdeauna prioritate, și tocmai acest obiectiv l-am urmărit prin adoptarea unei inițiative emblematice a Comisiei, cum ar fi Strategia privind substanțele chimice. Substanțele chimice sunt esențiale pentru societatea noastră și trebuie să fie produse în condiții de siguranță și într-un mod sustenabil. Dar trebuie să fim protejați împotriva substanțelor chimice nocive din jurul nostru. Această strategie arată nivelul nostru ridicat de implicare și hotărârea noastră de a proteja sănătatea cetățenilor, pe întreg teritoriul UE.”

  În 2018, Europa a ocupat locul al doilea în clasamentul mondial al producătorilor de substanțe chimice (cu 16,9 % din vânzări). Industria substanțelor chimice este cea de a patra industrie ca mărime din UE, în cadrul acesteia fiind angajate în mod direct aproximativ 1,2 milioane de persoane. 59 % din substanțele chimice produse sunt furnizate direct altor sectoare, printre acestea numărându-se sectoarele sănătății, construcțiilor, autovehiculelor, produselor electronice și textilelor. Se estimează că producția de substanțe chimice la nivel mondial se va dubla până în 2030 și este probabil ca și utilizarea deja larg răspândită a acestora să crească, inclusiv în produsele de consum.

  Te-ar mai putea interesa

  ONG: Banca Europeană pentru Investiții trebuie să sprijine decarbonizarea sectorului transportului din UE Jean Ionescu, Corteva: ”Am dezvoltat o aplicație prin care fermierii pot vinde credite de carbon pe piața liberă” Comisar UE: PAC trebuie să ajute fermierii să facă față provocărilor generate de schimbările climatice

  Ultimele știri

  Profesor Oxford: Plasticul biodegradabil poate reduce poluarea cu deșeuri, dar prezintă și riscuri pentru mediu Experți: UE trebuie să se analizeze cu atenție potențialele efecte globale ale politicilor agricole verzi Studiu: România, printre cele mai scăzute emisii de CO2 per capita în UE