Știri

Verzii fac apel ca UE să lanseze ”cel mai mare plan de investiții ecologice văzut vreodată”

O asociație ce include zece organizații ecologice majore din Europa îndeamnă UE să lanseze ”cel mai mare plan de investiții ecologice văzut vreodată”, ca răspuns la criza economică generată de pandemia de coronavirus, relatează Euractiv.

Apelul asociației ”The Green” 10 vine cu puțin timp înainte ca Parlamentului European să voteze o rezoluție prin care prezintă poziția adunării față de planul de reconstrucție al Comisiei Europene, ce va fi prezentat miercurea viitoare (20 mai), împreună cu un nou buget pe termen lung al UE.

”Răspunsul nostru la această criză va determina dacă vom reuși sau nu să câștigăm bătălia împotriva schimbărilor climatice, a degradării naturii și a poluării”, se afirmă în comunicatul semnat de organizații ecologice majore ca BirdLife Europe, WWF, the Climate Action Network, Greenpeace și Friends of the Earth, care reprezintă peste o sută de ONG-uri.

Prin urmare, UE ar trebui să lanseze ”cel mai mare plan de investiții ecologice văzut vreodată”, îndeamnă ONG-urile.

Activiștii ecologiști solicită ca toate măsurile de stimulare economică să respecte cu strictețe Pactul Ecologic European și la obiectivele climatice asumate prin Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Printre altele, activiștii propun investiții de sute de miliarde de euro în renovarea caselor; promovarea energiilor regenerabile și a transportului durabil; și restabilirea habitatelor naturale. Companiile din sectoarele fosile (gaze naturale, petrolul și cărbune), industriile chimice, auto și firmele aeriene, ar trebui să fie excluse de la orice finanțare UE, mai afirmă aceștia.

Mai mult, în viitorul buget al UE pentru perioada 2021-2027, 50% din fonduri ar trebui alocate pentru protecția mediului – față de 20% în bugetul actual, mai afirmă ONG-urile.