EconomieEnergie curatăȘtiri

„Oportunități mari” pentru Ungaria în privința producției de hidrogen pur, susține un ministru

Sursa: Energy4Europe

Ungaria estimează „oportunități mari” în ceea ce privește producția de hidrogen pur, a declarat Laszlo Palkovics, ministrul maghiar al Inovației și Tehnologiei, citat de The Budapest Times.

De asemenea, Laszlo Palkovics, care a făcut aceste declarații la finalul lunii octombrie, după o întrevedere cu Frans Timmermans, comisarul responsabil pentru Pactul Ecologic European, a subliniat că, având în vedere cheltuielile mari cu producția și stocarea hidrogenului, sunt „absolut necesare” reglementări uniforme din partea UE și o dezvoltare coordonată.

Palkovics l-a informat pe Timmermans cu privire la obiectivele climatice ale Ungariei, discutând, de asemenea, și despre planurile țării vecine în privința producției de hidrogen și transportului ecologic. Utilizarea combinată a energiei nucleare și solare va ajuta Ungaria să își îndeplinească obiectivele climatice, a spus ministrul, adăugând că hidrogenul ar putea juca și un rol în ecologizarea sectorului transporturilor.

Ministrul a menționat că Ungaria depune eforturi intense pentru decarbonizarea transportului, după ce a introdus schema Green Bus, care are drept scop înlocuirea autobuzelor de transport public din orașele mari cu unele electrice.

Palkovics a mai menționat că Ungaria și-a redus emisiile de carbon cu o treime comparativ cu nivelurile din 1990.

Comisia Europeană a dezvăluit în iulie planurile pentru sistemul energetic al viitorului și pentru hidrogenul curat, care au drept scop să permită Europei să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Însă noile strategii prezentate de Executivul UE prevăd o eliminare treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili, lucru ce va nemulțumi activiștii pentru mediu și europarlamentari verzi

Europa trebuie să își transforme sistemul energetic, care generează 75 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE, afirmă Comisia Europeană, adăugând că strategiile UE privind integrarea sistemelor energetice și pentru hidrogen, adoptate pe data de 8 iulie vor deschide calea către un sector energetic mai eficient și mai interconectat, impulsionat de dublul obiectiv al unei planete mai curate și al unei economii mai puternice.